politika

KRŠ I LOM U VRBOVŠČANSKOM SDP-U: Predsjednica odselila, čelni ljudi bježe glavom bez obzira a Županijska organizacija nema pojma koliko uopće ima članova


Gorana
Politički kraj i prije početka – Gorana Hajdin nenadano prepušta kandidaturu za gradonačelnicu

 

VRBOVSKO – Vrbovščanski SDP mjesecima je u rasulu. Predsjednica se odselila u inozemstvo ostavivši obezglavljenu stranku i prazno mjesto u Gradskom vijeću a uz sve nedaće napustili su ga i brojni utjecajni članovi i simpatizeri.

 

 Prve napukline u  monolitnom SDP-u

 

Mlada čelnica Gorana Hajdin, nije niti godinu dana izdržala vodeći najveću vrbovščansku oporbenu stranku.  Pred Hajdinkom izabranom za predsjednicu početkom prošle godine bili su veliki politički izazovi. Tada su se već mogle nazrijeti prve napukline u dotada monolitnom SDP-u koju je kroz dugogodišnje razdoblje postojano vodio Željko Mirković sa užim članovima obitelji i obiteljskih prijatelja. Trebala je Hajdinka nakon tog političkog kartela konsolidirati stranku a za vrat su joj puhali i lokalni izbori na kojima je pred njom bio najveći zadatak srušiti gradonačelnika Dražena Mufića koji je jurišao po drugi mandat, osvojiti što više mjesta u Gadskom vijeću i pokušati preuzeti kontrolu nad njim.

 

Prvi korak pa pretežak

 

Već prvi korak bio joj je pretežak i umjesto da Hajdin bude kandidat za gradonačelnicu a što je politička praksa, svoje mjesto prepustila je anonimnom SDP-ovcu a ona se zadovoljila tek neatraktivnom kandidaturom zamjenice gradonačelnika. SDP je i ona uvela u veliku koaliciju s kojom je na lokalnim izborima  doživjela veliki neuspjeh. Uz sve to Hajdin je doživjela i neviđenu opstrukciju unutar SDP-a čiji su članovi masovno podržali nezavisnog kandidata Dalibora Kratohvila.

 

 

Nije promjenila Vijeće ali je promjenila mjesto boravka

 

Suočena sa nizom neuspjeha Hajdin je preostalo tek mjesto u Gradskom vijeću. Pojavila se na nekoliko prvih sjednica na kojima njen nastup nije ostavio nikakvog traga a onda se naprasno povukla. Od studenog prošle godine Hajdin je promjenila adresu u Vrbovskom onom u inozemstvu. O njenom odlasku SDP nije smatrao potrebnim javnost izvjestiti prepustivši se višemjesečnoj stihiji.

 

 

Hajdin: Stranka je raspuštena

 

U kratkom kontaktu Hajdnin je tek komentirala da trenutno nije u Hrvatskoj te da je njena ispisnica ovih dana poslana u centralu stranke.  Otputovala sam u studenom i zadnja informacija koju imam je da je nakon mog odlaska planirana konvencija međutim bezuspješno i da je stranka raspuštena, tvrdi Hajdin te nam otkriva da su prema njenim saznanjima u međuvremenu iz stranke ispisani bivši tajnik, potpredsjednik i jos tri člana Gradskog odbora vrbovščanskog SDP-a.

 

Županijska organizacija nije još niti reevidentirala članstvo

 

Što se događa u vrbovščanskom SDP-u pokušali smo saznati i u Županijskoj organizaciji iz koje smo dobili tek šturi odgovor. Tajnica ŽO SDP PGŽ Gabrijela Gorjanac Kapša tako piše da dosadašnja predsjednica Gorana Hajdin zbog odlaska u inozemstvo nije članica SDP-a zato što više ne boravi u Republici Hrvatskoj. Iz tog razloga, poduzimaju se pripreme za unutarstranačke izbore što uključuje i reevidenciju članstva. Tek po izvršenju reevidencije članstva, utvrdit će se broj članova SDP-a Vrbovsko. Sukladno zakonskim propisima, po izboru novog predsjednika/ce SDP-a Vrbovsko, tijela SDP-a Vrbovsko utvrdit će zamjenu u Gradskom vijeću, stoji u odgovoru Županijske organizacije stranke.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: SDP Vrbovsko, ilustracija