SLOGA, JEDINSTVO I POVJERENJE: Suvlasnici Velike kuće od rugla napravili prekrasnu stambenu zgradu


zgrada 1

Velika kuća – nakon uređenja ponos Moravica

MORAVICE – Zgrada u ulici Žrtava fašizma u Moravicama poznatija kao “Velika kuća”, primjer je kako se slogom, jedinstvom i povjerenjem stanara jedna takva velika građevina može urediti, održavati i biti ugled mjesta.

 

 

Najveći i najstariji stambeni objekt

 

 

Već godinama stanari te zgrade koja je i najveći ali i najstariji (izgrađena daleke 1889. godine) stambeni objekt na području Grada Vrbovskog, sredstvima pričuve samostalno određuju kako će prikupljeni novac utrošiti. Korak po korak i zgrada danas ima novi krov, fasadu, uređeno joj je stubište kao i okoliš s cvjetnjakom i asfaltiranim prakiralištem. U ovoj godini stanari su promjenili kroviše od 700 kvadrata a u planu je i izmjena krovišta na drvarnicama smještenim u okruženju zgrade.

 

 

Upravitelji zgradom ih potkradali a za to nikada odgovarali

 

 

Do postignutih rezultata zbog kojih su danas primjer drugima, stanari te zgrade imali su trnovit put. U samostalno upravljanje zgradom krenuli su 2004. godine odlučivši se riješiti nametnutih im upravitelja koji su novac skupljali a ništa na zgradi nisu napravili. Čak dvije upraviteljske tvrtke su vodile našu zgradu i niti jedna nije uložila niti lipu u održavanje, priča nam predstavnik suvlasnika Velike kuće Ilija Drakulić za kojeg je to teška pronevjera jer su ostali bez svega što su kroz pričuvu uplaćivali a za to na kraju nitko nije odgovarao.

 

ilija-drakulic487-predstavnik-stanara-ispred-velike-kuc487e

Predstavnik suvlasnika Ilija Drakulić

 

Nekada ruglo a danas ponos mjesta

 

 

Prije našeg preuzimanja zgrada je bila ruševina i ruglo mjesta. Bilo je teško krenuti, ali zajedništvo sve rješava. Kada smo skupili nešto novca uredili smo unutrašnjost zgrade. Fasadu smo napravili 2007.godine i to bez povećanja pričuve. Grad Vrbovsko nam je pomogao uređenjem vanjskog okoliša, pa smo ove godine promjenili i krovište zgrade i sve to otplaćujemo kroz pričuvu, pojašnjava Drakulić ističući da se za sve zajednički dogovaraju a računi su svim stanarima dostupni.

 

 

Posebnu pažnju njihova zgrada skreće u ljetnim mjesecima

 

 

Složni stanari Velike kuće u Moravicama pronašli su ključ za dobro upravljanje zgradom i danas su ponosni na njen izgled i ugled u mjestu. Posebnu pažnju njihova zgrada skreće u ljetnim mjesecima kada se rascvjetaju cvjetnjaci koji je okružuju a cjelokupni njihov trud okrunjen je i nagradom u akciji Birajmo najljepšu kuću s okućnicom koju su dobili za doprinos vizualnom identitetu grada. Velika kuća smještena u samom centru Moravica stambena je zgrada na kojoj se ogleda povijesna arhitektura i autohtonost kraja. Zgrada je to još iz vremena austrougarskih vladara, izgrađena 1889. godine za potrebe željeznice i njenih radnika koji čak i danas kada je veći broj stanova u privatnom vlasništvu, čine značajnu populaciju u njoj.

 

Zgrada 4

 

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: Ustupio Ilija Drakulić/Gorske novosti, arhiva

 Kategorije:gospodarstvo

Oznake:, , , ,