gospodarstvo

PREPOZNATLJIVI DIO KAMAČNIKA ODLAZI U POVIJEST: Za vrtoglavih 1.2 milijuna kuna ruše se zidine stare pilane koje krase ulaz u zaštičeni krajobraz


Ostaci stare pilane (u pozadini) desetlječima su bili prepoznatljivi znak zaštičenog krajobraza Kamačnik

VRBOVSKO – Prepoznatljiv znak Kamačnika, zidine stare pilane koje ga krase na ulazu, odlaze u povijest. Na mjesto te ruine smještene na samom ulazu u izletište planira se izgraditi ni manje ni više nego Centar za posjetitelje. Ideja je to gradonačelnika Vrbovskog koji se eto odlučio da nešto što se desetljećima odupiralo vremenu i postalo dio krajobraza treba srušiti. Od svog prostora u izletištu, koje je inače kategorizirano kao zaštićeni krajobraz i koje se već zadnjih godina narušava kojekakvim drvenim instalacijama poput nadstrešnica i kućica tek nabacanih bez ikakve estetike, gradonačelnik je odlučio da bi sada bilo zgodno tu izgraditi i zgradu. Kako su u Gradu iskalkulirali to velebno zdanje koštati će novaca i novaca, čak 9 milijuna kuna, do kojih s obzirom da ih nemaju planiraju doći kroz razna ministarstva i fondove. Samo rušenje za što je već potpisan ugovor sa izvođačima, koštati će preko 1,2 milijuna kuna a što su novcima pomogli Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 350.000 kuna te Ministarstvo turizma sa 500.000 kuna.

 

 

 

 

IMG_20180806_174720

IMG_20180806_174540

IMG_20180806_175130

IMG_20180806_174705

IMG_20180806_175302

 

AUTOR: Nensi Tatar
FOTO: web ilustracija, Nensi Tatar

10 comments on “PREPOZNATLJIVI DIO KAMAČNIKA ODLAZI U POVIJEST: Za vrtoglavih 1.2 milijuna kuna ruše se zidine stare pilane koje krase ulaz u zaštičeni krajobraz

 1. Ne znam iz koje godine je pilana, ali vjerujem da spada u spomenik kulture, pa mislim da baš i nije moguće rušenja bez dozvola nekih ministarstava, uprava i agencija. A ova kućica sa drvima….. Jesu to drva za kotliće?

 2. GORSKI

  Smeće novinarsko, primitivno.. Gora si od državne vlasti u Sjevernoj Koreji, jer objavljuješ samo komentare koji ti se sviđaju.. Ali vjeruj mi, osobno ću se založiti i potruditi, da ti prestanu financirati ovaj portal… Jer ga financiraju građani ovog Grada.. Toliko o neovisnom novinarstvu.. Kao i uputama koje dobijaš od tebi sličnih debila.
  Osim toga kad već raspravljaš o novcima koji se troše, pitam te od čega ti živiš, kome si ti na grbači već 40 godina? Što si dala za ovo mjesto i ove ljude!!! Primitivna, nesposobna ljenčino!!! L.p.

 3. HELLAS

  Trebalo bi pozvati sve inspekcije da se tome stane na kraj ,tom bezakonju u tom jakom gradu ……!

 4. Gorski@ Malo objektivnosti nebi škodilo. Ni meni, a i nekima drugima, se ponekad ne sviđaju nekj članci, ili komentari, ali prijetiti i nekoga vrijeđati……. Pravila komentiranja na ovom portalu su vrlo jasna; “Ponašanje pri komentiranju Strogo je zabranjeno veličanje totalitarnih režima, govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili spolnoj osnovi i psovke. Kršenje te zabrane kažnjavati s tjedan dana zabrane pristupa Portalu.Izravne prijetnje drugim korisnicima, subjektima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije su zabranjene, a u ekstremnim slučajevima i podložne kaznenom progonu……..” Treba samo prije pročitati pravila komentiranja!

 5. Mehmedpasa

  Tipičan izlijev bijesa dragog vodje ( ili pokornik sluga ) kada ga se takne u Ahilovu petu .
  Oj Vrbovsko malo !!!!!!!!!!!!!!!!

 6. Siva eminencija

  To bi bila sramota za grad ako bi se rušile zidine. Upravo su i zidine zaštitni znak Kamačnika. Potez od kućice do slapa je kriminalan sa nadstrešnicama, drvenim kućicama i info panelima, nabacano bez ikakve veze – mogla se angažirati struka oko uređenja, ipak je to zaštićeni krajolik. Da ne govorimo o instrumentima koji su postavljeni na tzv.panovoj stazi koji izgledaju kao da ih je netko radio za maturalni rad- nepotrebno. Na stazi ne treba dodatnih sadržaja, priroda je sama po sebi predivna. Na stazi bi trebalo biti što manje intervencija, eventualno popraviti put, a priroda će napraviti svoje. Zaista imamo jedan predivan kutak prirode i veliki potencijal, nemojmo ga uništiti neodgovornim ponašanjem. Neka se angažira i prepusti priča struci i stručnim ljudima kojima je u interesu priroda i prirodne ljepote. Lp!

  • ovo nije nikakva ind baština jer je takvih stolarskih raionica bilo puno u Gorskom kotaru , toi ipak nije tvornica TORPEDO pa da ima svjetski znacaj ,može se zaddržati neko obilježje jer je to čisto lokalnog karaktera,ako ćemo tako zaključivati onda je vazniji bio tvornićki dimnjak,Dio zida se može konzervirati ili da bude dio nove zgrade,Takvih primjera ima , Cijeli zid ne treba konzervirati jer tto nije srednjovjekovni dvorac,Pustimo da se gradi i ako je grad dobio novac iz vanjskih izvora,Po mom mišljenju tema i nije baš pogođena,Razlog je ipak nešto drugo,

 7. ravnododna12345

  Zidine stare pilane na Kamačniku ne smiju se rušiti ni pod razno. Samo netko tko ne poštuje mišljenje svojih građana može doć na ideju da se te zidine ruše i da se na njihovom mjestu gradi centar za posjetitelje. Samovolja jednog čovijeka nije mišljenje nas koji tu živimo i koji volimo ovaj grad. Vrbovštani si to ne smiju dozvoliti i točka. Siguran sam da je to mišljenje svih nas koji živimo ovaj grad. Novac iz EU fondova neće nikad biti realiziran kao što to nije bilo ni do sada. Ni kune ovaj grad nije dobio od Europe pa neće ni za ovaj projekat. Ako se taj novac i dobije treba ga usmjeriti u saniranje i obnovu tih zidina,a ne u rušenje.Dovoljan razlog za to je što su te zidine tamo već više od sto godina i nikome do sada nisu smetale. Ovu ideju i projekat mogu podržati samo oni koji od toga imaju nekakvu korist ili oni koji su ovisni na ovaj ili onaj način. Moje je osobno mišljenje da za ovaj projekat nemate podršku ni vlastite obitelji.
  Vrbovsko i ljudi koji žive u njemu , gospodine Gradonačeliče, nije, odnosno, nisu Vaše vlasništvo.

  LP

 8. Cigla po cigla

  Zanimljivo bi bilo objaviti imovinsku karticu prije i sada. Mnogi bi se ugodno iznenadili.

 9. Mile Badel

  : u pm, sta ove budale pisu po tom portalu ,svjedno ce biti kako ja kazem .Ciji ste vi ? u pm.

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: