kultura i zabava

NA NEDAVNOM GOSTOVANJU U SLOVENIJI: Četvrtu godinu zaredom članice Udruge žena Moravice predstavile su se na tradicionalnoj priredbi „Tamburanje va Kostele“


 

 

39329329_1678232518969641_6192847961815252992_n

 

MORAVICE – Folklornu baštinu koju njeguju članice Udruge žena Moravice predstavile su na nedavnom gostovanju u Sloveniji. Četvrtu godinu zaredom sudjelovale su na tradicionalnoj priredbi „Tamburanje va Kostele“ koja je održana povodom blagdana Velike Gospe u mjestu Fara, središtu općine Kostel. Udruga žena Moravice na tom slovenskom druženju predstavila se sa dvije folklorne skupine, Mlade ljubičice koje su otplesale „Kukunješće“ i „Podravski drmeš“ i seniorke sa „Banatskim kolom“ i „Vlaškim urnebesom“. Moravička Udruga žena na području Grada Vrbovskog djeluje devet godina s ciljem održavanja i širenja tradicije i običaja svoga kraja. Uz desetak članica aktivnih od samih početaka rada, Udruga danas okuplja njih tridesetak među kojima je i 12 djevojčica. Aktivne su na svim događajima u svome Gradu od Bundevijade, Severinske i Vrbovštanske večeri, godinama nastupaju u Vrginmostu, Drežnici, te u susjednoj Sloveniji u kojoj su uz nastupe na blagdanskoj priredbi u Kostelu i dva puta gostovale i u Ljubljani na folklornim natjecanjima gdje su se i proslavile osvojivši na njima drugo i treće mjesto. – U svaki naš nastup uložen je veliki trud, i dugotrajna vježba pod budnim okom naše koreografkinje i voditeljice Nene Mraković, ističu u Udruzi žena Moravice koja se okuplja jedanput tjedno gdje uz ples, pletu i vezu. Za svoje sugrađane, svake godine, najčešće u prosincu, organiziraju druženje u Moravicama kako bi predstavile plodove svoga rada i ugostile sve prijatelje kod kojih su tijekom godine nastupile.

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupila Natalija Dokmanović

5 comments on “NA NEDAVNOM GOSTOVANJU U SLOVENIJI: Četvrtu godinu zaredom članice Udruge žena Moravice predstavile su se na tradicionalnoj priredbi „Tamburanje va Kostele“

  1. EJJJJ GOSPOĐE,ODLUČITE SE KOGA PREDSTAVLJATE I OD KUD STE.UDRUGA ŽENA MORAVICE…..KOJA SE SAKRILA IZ TABLE VRBOVSKO.KOGA LAŽETE.KOGA OBMANJUJETE…KOGA SE BOJITE…VI STE IZ MORAVICA I TREBALO BI VAM VIŠE ZABRANITI SVAKO NASTUPANJE,JER LAŽETE ODALKE SU VAM KORIJENI.SRAMOTAAAAA

  2. ZEMLJOPIS

    Ej Biba.. Ako nisi primjetila Moravice ti spadaju pod Grad Vrbovsko.. To su građanke Grada Vrbovskog. Udruga postoji na području Grada Vrbovsko.. Osim toga žene predstavljaju kulturu, a ne primitivne i zaostale stavove koji tebe vode u životu.. A ti kao ponosna vrbovščanka, napravi udrugu koja će se baviti kulturom.. Ili mi se čini da baš i nisi na tom nivou da se baviš kulturom?!

  3. Ej….zemljopis nemašonu stvar da napišeš svoje ime,već se sakrivaš kao i iza table Vrbovskog…..JEL TO KULTURA? zAŠTO U TEKSTU STOJI DA JE TO UDRUGA ŽENA MORAVICE…A PIŠEŠ DA STE GRAĐANKE VRBOVSKOG,.UDRUGA POSTOJI NA PODRUČJU GRADA VRBOVSKOG AL VI STE IZ MORAVICAAAA-IAKO SE TO BOJITE IZREĆI-SRAMOTNO SE SRAMITI SVOG MIJESTA.

    • Gospođo Biba ne trebate se bojati da će Vam netko prisvojiti Vrbovsko. Siguran sam da iz Udruge žene Moravice govore da su iz Moravica, a to što su u ovom slučaju iza table Vrbovsko…….možda se radi o tome da se ista ta udruga financira iz ” gradske” blagajne, pa se moraju predstavljati da su iz “grada” Vrbovskog, a moguće je da se radi i o nenamjernoj pogrešci domaćina. Udruga koja je nastupala po nekim zemljama Europe sigurno se ne srame od kuda su jer se to vidi po njihovom repertoaru. Osim toga ne vidim razloga toj Vašoj frustraciji? Što vas to toliko pogađa? Ili možda smatrate da moravčanke nisu vrijedne “grada” Vrbovskog?! Kad već pišete o KULTURI trebate znati da je NEKULTURNO komentirati VELIKIM slovima jer se smatra vikanjem. Na drugim portalima bi Vam obrisali komentare, a ovdje admin nažalost to odobrava!

  4. ZEMLJOPIS

    Ima vise oblika kulture.. Jedna od njih je i kultura pismenosti.. Nazalost to te nisu naucili u skoli… Pozabavi se pravopisom!!!

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: