Not power

 

GORSKI KOTAR  – O migrantima u Gorskom kotaru prvi su javno progovorili goranski desničari iz Delnica i to političke stranke Generacija obnove. Kako u svom priopćenju čelnik te stranačke organizacije Ivan Topić ističe za njih u predstojećoj zimi migranti u Gorskom kotaru predstavljaju još jednu elementarnu nepogodu i to puno opasniju i neugodniju od onih koje su doživjeli tijekom nekoliko proteklih  godina.

 

Ovih dana susreti s migrantima postaju svakodnevni i u ostalim goranskim mjestima

 

– Kako smo i očekivali, dolaskom hladnijeg vremena ilegalni imigranti sve češće ulaze u naseljena mjesta Gorskog kotara. Nakon Mrkoplja, gdje su ih žitelji redovito susretali na ulicama tijekom proteklog mjeseca, ovih dana susreti postaju svakodnevni i u ostalim goranskim mjestima, tvrdi Topić dodajući da je tako u okolici Ravne Gore  policija otkrila i uklonila improvizirani tranzitni kamp u kojem se nalazilo čak 50 ilegalaca.

 

U Delnicama su migranti primjećeni svega 300-tinjak metara od samog središta mjesta

 

U Delnicama su, kaže, ilegalci primijećeni u derutnoj  zgradi, tzv. stare ambulante, udaljenoj svega 300-tinjak metara od samog središta mjesta, kao i u delničkom  Parku Kralja Tomislava, nekoliko koraka udaljenom od zgrade gradskog poglavarstva. Sve su učestalije provale u vikendice po slabo naseljenim goranskim selima, a migranti su neovlašteno ušli i u gospodarski objekt obiteljske kuće u samom središtu Delnica, ističe Topić prema čijim saznanjima policiji nedostaje ljudskih resursa jer, kaže, uz nadljudske napore koje ulažu, ne stižu reagirati na sve prijave.

 

Bliski susreti lokalnog stanovništva s imigrantima postati će daleko opasniji i neugodniji

 

 Sa obzirom na procjene da se na putu prema Hrvatskoj nalazi 20 000 imigranata za Topića to znači i veliki broj imigranata na goranskom području. –  Dolaskom zime, niskih temperatura i vremenskih neprilika, bliski susreti lokalnog stanovništva s imigrantima, tada će postati daleko opasniji i neugodniji.

 

Goranima  preostaje da se sami organiziraju kako bi zaštitili svoju imovinu i obitelji

 

Osobito za brojne starije stanovnike u zabačenijim goranskim selima ali i za imigrante, jer brojni Gorani, kao i žitelji Primorja, uviđaju da im ne preostaje drugo, no da se sami organiziraju kako bi zaštitili svoju imovinu i obitelji, objašnjava Topić ističući tezu da su žitelji Gorskog kotara opravdano u strahu i itekako imaju razloga strepiti od nadolazeće zime jer, kaže, iz do sada viđenog zaključujemo da hrvatske institucije nemaju plan za takav razvoj događaja i krizu koja nam predstoji. Da nebi bilo prekasno iz delničke Generacije obnove poručuju, da dosadašnji događaji ukazuju da bi goranski gradski i općinski čelnici trebali razmotriti mogućnost organizacije kriznog stožera.

 

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti

Oglasi