kultura i zabava

NAKON VIŠE DESETLJEĆA VRBOVSKO POSTALO GRAD BEZ MAŠKARA: Članstvo Mesopusne udruge se rasulo a sugrađane ionako ne zanima ovakva zabava


Maškare u Vrbovskom, nekad

VRBOVSKO – Maškarane zabave za velike i male kao i povorke sa spaljivanjem pusta ove godine u Vrbovskom neće biti. Mesopusna udruga Jablan koja se već desetljećima bavi organizacijom vrbovščanskog karnevala dane maškara obilježiti će tek odlaskom na Riječki karneval.

Već  nekoliko uzastopnih godina bilježimo sve manju posjećenost

Zašto je ove godine izostala organizacija domaćih tradicionalnih maškaranih aktivnosti pitali smo MU Jablan iz koje nam se o tome očitovao Upravni odbor udruge. Tako u njihovom priopćenju stoji – Tradicionalna maškarana povorka kao i maškarana zabava već nekoliko uzastopnih godina bilježe sve manju posjećenost kako maškaranih tako i onih ne maškaranih posjetioca.

Prostor Kino dvorane postao prevelik za maškare

Stoga je na žalost prostor  Kino dvorane, gdje su se održavale zabave, postao prevelik za takav vid druženja što za sobom povlači opravdanost i rentabilnost organizacije događaja. Veće maškarane grupe koje su njegovale tradiciju karnevala više ne egzistiraju. One su ranijih godina dolazile iz Lukovdola, Jablana, Moravica, Gomirja te putem Udruge umirovljenika Vrbovsko, dok su interesi mlađih generacija usmjereni nekim drugim oblicima zabave, stoji u priopćenju Upravnog odbora MU Jablan koji ističe da prema njihovim saznanjima u Vrbovskom ipak neće izostati maškarana događanja za što će se pobrinuti lokalni kafići organizacijom Maškaranih partija.

Dosadašnje članstvo Udruge se rasulo zbog bolesti, poznije životne dobi ali i iseljavanja

No uz obrazloženje kako su razlozi izostanka maškaranih događanja u Vrbovskom smanjen interes sudionika i publike utjecaj na to očito ima i problem sa članstvom. Naime, kako ističu u Udruzi nakon Riječkog karnevala planiraju održati izbornu Skupštinu jer se dosadašnje članstvo dosta rasulo što zbog bolesti, poznije životne dobi ali i iseljavanja te Udruga funkcionira s tek nekoliko entuzijasta i volontera koji trebaju potporu u novom članstvu. Stoga i ovim putem Mesopusna udruga Jablan poziva sve zainteresirane građane da se uključe u rad Udruge jer, kako ističu, žele da se ta lijepa a ujedno i rijetka tradicija u Gorskom kotaru održi i iznjedri još mnogo kvalitetnih maškaranih zbivanja u Vrbovskom.

Ide se na Riječki karneval

U svakom slučaju ono što sigurno ove i to 16. godine za redom neće izostati je odlazak na Riječki karneval. Kako ističu u Udruzi u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Vrbovskog i ove će godine s maškaranom grupom koju će činiti ukupno 92 sudionika nastupiti na Riječkom karnevalu 3. ožujka. Vrbovščani „potpomognuti“ sudionicima iz Rijeke i Ravne Gore prodefilirati će riječkim Korzom te na tom velikom tradicionalnom maškaranom spektaklu Vrbovsko predstaviti maskirani u Miševe.

Kako su izgledala  maškarana druženja u Vrbovskom  između 2003. i 2010. pogledajte u velikoj foto-galeriji:

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

1 comment on “NAKON VIŠE DESETLJEĆA VRBOVSKO POSTALO GRAD BEZ MAŠKARA: Članstvo Mesopusne udruge se rasulo a sugrađane ionako ne zanima ovakva zabava

  1. Sadasnji vodje trebali su na to ranije misliti. Rastjerali su sve sta im je doslo pod ruku. Sad im je dosta pa je problem u iseljavanju. HA, HA HAAHAAA…

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: