sponzorirani članak

STRUČNO USAVRŠAVANJE PROFESORA MORAVIČKE SREDNJE ŠKOLE U ŠVICARSKOM CERN – U: Željka Vrcelj profesorica matematike i fizike ŽTŠ Moravice „ambasadorica“ je fizike elementarnih čestica


Prof. Vrcelj – ambasadorica fizike elementarnih čestica

MORAVICE – Hrvatskoj je 28. veljače 2019. dodijeljen status pridružene članice CERN – ove „obitelji“, tj. članice Europske organizacije za nuklearna istraživanja u Ženevi. Tridesetak hrvatskih nastavnika fizike (među kojima i profesorica Željka Vrcelj), izabranih nakon što smo se prijavili na raspisani natječaj, od 14. do 18. travnja 2019. stjecalo je nova znanja i eksperimentalne vještine o elementarnim česticama i svemiru, uz laboratorijske demonstracije i fizikalne vježbe.

Intenzivna edukacija

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno Agencije za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Nastavnom sekcijom Hrvatskog fizikalnog društva, te našim znanstvenicima Mirkom Planinićem, Vukom Brigljevićem i Ivicom Puljkom, a u okviru „National Teachers Programme“ provedena je intenzivna edukacija.

CERN je izvrstan  primjer globalne suradnje u svijetu znanosti

Pa malo da se podsjetimo . Smješten u Meyrinu, predgrađu Ženeve, na granici Švicarske i Francuske, CERN je utemeljen 1954. godine i izvrstan je primjer globalne suradnje u svijetu znanosti. No, CERN nije samo vodeći svjetski znanstveni centar fizike elementarnih čestica, nego i mjesto gdje su kreirane vrhunske tehnologije i inovacije s primjenom u svakodnevnom životu, medicini, elektronici i računalstvu. Primjerice, u CERN – u je 1989. godine razvijena svjetska mreža World Wide Web, bez koje je teško zamisliti današnju komunikaciju i razmjenu informacija.

Veliki hadronski sudarač – najveći svjetski znanstveni instrument

Jedan od simbola CERN – a je i veliki hadronski sudarač (LHC), najveći svjetski znanstveni instrument, čija je gradnja trajala 20 – ak godina. Nalazi se u tunelu opsega 27 km, na dubini od 100 metara. Uz pomoć LHC – a fizičari rekonstruiraju uvjete u prvim trenucima svemira, za koji se smatra da je nastao Velikim praskom prije 14 milijardi godina.

Istražuje se fundamentalna fizika

U CERN – u se istražuje fundamentalna fizika, tj. temeljne sastavnice materije i svemira, odnosno kako je nastao i kako evoluira svemir. Higgsov bozon, zagonetna elementarna iskonska čestica svijeta, takozvana „božja“ čestica, otkriven je 2012. godine.

Profesorica Vrcelj prenositi će znanja i vlastito iskustvo

Profesorica Vrcelj vratila se u Hrvatsku kao „ambasadorica“ moderne fizike i astrofizike, te će, osim u redovnoj nastavi, znanstveno – popularnim predavanjima za osnovnoškolce i srednjoškolce, kao i kolege nastavnike, ali i građane lokalne zajednice, prenositi znanja, vlastito iskustvo i nadahnuće svemirom, uz promociju CERN – ovih istraživanja i programa. Ovom edukacijom naše profesorice škola pruža našim učenicima dodatnu kvalitetu a i poticaj za upis budućim osmoškolcima .

Hadronski sudarač

AUTOR: Borivoj Dokmanović dipl.ing, ravnatelj ŽTŠ Moravice

FOTO: ŽTŠ Moravice

SPONZORIRANI ČLANAK

%d blogeri kao ovaj: