Pogoni tvrtke Cedar u Vrbovskom

VRBOVSKO – Česte nesreće na poslu a zaštita na radu nikakva, pritisci Uprave i vlasnika za zataškivanje ozljeda na radu, rad bez Kolektivnog ugovora, godišnji odmor se dobija po zaslugama i to po procjeni samog vlasnika, radi se na propuhu a zimi na temperaturama koje se spuštaju do -15, nema blagavaone pa se marenda u pogonu ili u dvorištu, radi se i subotom i sve to za plaću od 3.600-3.700 kuna mjesečno koja je čak prošli mjesec i kasnila.

Teško kršenje radničkih prava

Za to teško kršenje radničkih prava i eksploataciju radnika prozvana je pilana Cedar u Vrbovskom i njen vlasnik Darko Prodan u članku objavljenom na portalu radnicki.org. pod naslovom Eksploatacija radnika Cedra u Vrbovskom a prema navodima i tvrdnjama anonimnog radnika. U članku je jedna od težih prozivki i ona o utjecaju na zataškavanje ozljeda na radu gdje se pojašnjava način kako se to radi i to tako da sam vlasnik Prodan i njegovi ljudi iz Uprave dođu u bolnicu i od ozljeđenog radnika traže da ne govori gdje se ozljedio, da ne tuži firmu a da će mu bolovanje platiti.

Radnike se dodatno eksploatira i slanjem na ispomoć u druge pilane

Godišnji odmori se dobijaju uz zahtjev koji direktor – vlasnik firme može i odbiti odnosno on procjenjuje je li ga radnik i zaslužio. Kada se i ide na godišnji to je na kratke intrevale a ponekad se i dani bolovanaj računaju kao godišnji odmor, ističe se između ostalog u članku kao i to da se uz težinu posla i malu plaću radnike dodatno eksploatira i slanjem na ispomoć u druge pilane, u susjednu Ravnu Goru i znatno udaljeniji Otočac kamo svakodnevno putuju.

Vlasnik i njegova pilana zahvaljujući sprezi sa lokalnom vlašću imaju veliki društveni ugled

Kako se još navodi u članku usprkos svemu tome, vlasnik i njegova pilana zahvaljujući sprezi sa lokalnom vlašću na čijem čelu je Dražen Mufić ima veliki društveni ugled građen od samih početaka kupnje pogona 2011. godine kada je slavljen kao spasitelj koji je čak 2017. godine od Grada Vrbovskog dobio nagradu za životno djelo. Komentar i objašnjenje o iznešenim tvrdnjama i navodima u objavljenom tekstu na portalu radnicki.org zatražili smo od direktora i vlasnika pilane Cedar u Vrbovskom, Darka Prodana. Tijekom cijelog današnjeg dana na pismeni upit nismo dobili odgovor.

Cijeli članak pogledajte OVDJE

AUTOR: Gorske novosti
FOTO: Gorske novosti