kultura i zabava

STROGO ZAŠTIĆENOJ ZAVIČAJNOJ PTICI OSIGURANA SVIJETLA BUDUĆNOST: Župan Zlatko Komadina otvorio Centar “Tetrijeb”


Župan Zlatko Komadina

ČABAR – Strogo zaštićena zavičajna divlja vrsta ptice tetrijeb gluhan dobio je svoj Srednjeeuropski uzgojni centar koji je danas otvoren u Čabru. Centar koji nosi naziv Tetrijeb uz očuvanje te zavičajne divlje vrste ptice ima za cilj i obogatiti turističku ponudu Gorskog kotara a za njegovu izgradnju uz Primorsko-goransku županiju koja je izdvojila 652.200,00 kn dodatnu potporu osigurali su i Grad Čabar, Lovački savez PGŽ i Hrvatski lovački savez. Uzgoj tetrijeba gluhana, pokrenula je 2012. godine Udruga za zaštitu životinja „Tetrijeb“ iz Prezida nabavkom matičnog jato – dva mužjaka i tri ženke i izgradnjom dviju volijera za njihov uzgoj da bi dvije godine poslije započeo rad na projektu koji je uključivao niz aktivnosti od nabavke višeslojnog inkubatora, instalacije nadzorno upravljačkog sustava, do uspostave suradnje s Veterinarskim i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvom zaštite prirode i energetike. Kruna projekta bio je dovršetak izgradnje velike volijere smještene na predjelu Farjevog laza kod Tršća opremljene automatskim hranilicama i video nadzorom kako bi bez prisutnosti čovjeka omogućila pripremu ptica za samostalan život. Završetak tog velikog projekta kojim je izgrađen Srednjeeuropski uzgojni centar „Tetrijeb“ obilježen je svečanim otvorenjem na kojem je župan Zlatko Komadina istaknuo – Napravili smo Centar za posjetitelje u Belom, radimo Centar za velike zvijeri i evo ovdje za tetrijeba gluhana jer kao regija koja je u ovom dijelu Europe  najbogatija biljnim i životinjskim vrstama i prirodnoj baštini želimo očuvati to bogatstvo ali i staviti ga u funkciju turizma i znanosti. Svečanosti u Čabru nazočili su i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak gradonačelnik Grada Čabra Kristijan Rajšel, predsjednik Lovačkog saveza PGŽ Josip Malnar  i glavni pokretač projekta predsjednik Udruge „Tetrijeb“ dr.sc Ivica Križ.

Centar “Tetrijeb”

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: pgz.hr

2 comments on “STROGO ZAŠTIĆENOJ ZAVIČAJNOJ PTICI OSIGURANA SVIJETLA BUDUĆNOST: Župan Zlatko Komadina otvorio Centar “Tetrijeb”

  1. Svaka cast cuvajmo floru i faunu naseg Gorskog Kotara.

  2. gor(s)ki

    sada je već dozrijelo vrijeme da se otvori centar GORANIN u koji će se smjestiti preostale stanovnike Gorskog kotara, pa da posjetitelji vide UGROŽENU VRSTU u IZUMIRANJU

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: