gorske novosti specijal

GORSKE NOVOSTI SPECIJAL – NESTALI U GORSKOM KOTARU: Otišli od kuće, krenuo na put, brala gljive i nikada se nisu vratili


Nestali u Gorskom kotaru

GORSKI KOTAR – U Nacionalnoj evidenciji nestalih na današnji dan vodi se 2639 osoba među kojima je pet nestalih na području Gorskog kotara. Svi oni  nestali su u proteklih četvrt stoljeća odnosno u razdoblju između 1991. i 2016. godine.

Alojzija Beljan i Antun Grbac

Nestali Delničani…

Delničanka Alojzija Beljan rođena Papež  u lipnju 2004. samovoljno se udaljila od svoje kuće. U trenutku nestanka imala je 78 godina i do danas nije pronađena. Antun Grbac iz Zagreba sa prebivalištem u Delnicama u travnju 1996. uputio se u svoj rodni grad kamo nikada nije stigao. Imao je 46 godina.

Veljko Cenčić i Anton Tomac

… Lokvarac i Crnolužanin

Veljko Cenčić u srpnju 1991. udaljio se sa adrese prebivališta u Lokvama te mu se od onda gubi svaki trag. Cenčić je u trenutku nestanka imao 54 godine. Još jedan nestanak dogodio se 6. lipnja 2014. Tada je  Anton Tomac rođen 1934. godine nestao iz svog mjesta –  Malog Sela u Crnom Lugu i također nikada nije pronađen.

Marija Vlahov

Nestalu Vlahov tražuili i dronom

Medijski najpoznatiji nestanak u Gorskom kotaru dogodio se u kolovozu 2016. U subotu 20. kolovoza oku 13 sati na području Kupjaka nestala je 72-godišnja Marija Vlahov. U vrijeme nestanka s prijateljima je  bila u berbi gljiva. Tijekom sedmodnevne potrage spašavatelji su terenskim vozilima obišli  glavne šumske ceste, puteve i šumske vlake, pretraženo je 330 hektara šumskog terena  te je višestruko pregledano 100 hektara segmenata a obavljen je i izvid speleoloških objekata. U potragu je čak uključena bespilotna letjelica kako bi se pregledali i nedostupni tereni kanjona u Zelenom viru no sve je bilo bezuspješno. Marija Vlahov nije pronađena.

Nestala osoba je ona koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja

Policija nestalom osobom smatra onu čiji se nestanak prijavi. Svaka osoba može prijaviti nečiji nestanak ukoliko postoji opravdana opasnost da se toj osobi nešto dogodilo ili ukoliko postoji zabrinutost za život i zdravlje te osobe. Prema policijskoj definiciji nestala osoba je ona osoba koja se udaljila iz svog uobičajenog okruženja (mjesta prebivališta ili boravišta) protivno svojoj volji ili u skladu sa svojom voljom, kada s obzirom na njene uobičajene životne navike, ponašanje, socijalne kontakte i profesionalne aktivnosti to nije uobičajeno.

Svaki nestanak nije nestanak

No, svaki nestanak ili udaljenje iz životnog područja, za policiju nužno ne predstavlja „nestanak osobe“ u kriminalističkom smislu. Naime, odrasle osobe koje su potpuno fizički i psihički sposobne imaju pravo same odrediti mjesto svog prebivališta ili boravišta pa čak i da ne odaju adresu svog stanovanja obitelji ili prijateljima.

Ne čekajte 24 sata

Da bi se prijavio nestanak osobe, ne treba čekati da prođe 24 sata od njezina nestanka. Najbolje je da se nestanak policiji prijavi što prije, odnosno čim se posumnja u nečiji nestanak jer „svježi“ trag lakše se slijedi. Nestanak osobe može se prijaviti bez obzira na vremenski odmak a policijski službenici na raspolaganju su svima koji imaju korisne podatke koji mogu pomoći u traganju za nestalom osobom.

AUTOR: Gorske novosti
FOTO: Ilustracija/Gorske novosti arhiva

%d blogeri kao ovaj: