politika

UNIJA KVARNERA UKAZALA NA APSURDNU SITUACIJU: Vodnim resursima Gorskog kotara upravlja Lučka uprava Sisak!


Unija Kvarnera: Goranskim vodnim bogatstvom upravljas e iz Siska!

DELNICE – Upravljanje vodnim resursima na području Gorskog kotara nije dobro jer to radi Lučka uprava Sisak. Vodama na području Gorskog kotara treba upravljati Županijska lučka uprava čime bi se otvorila mogućnost integralnog upravljanja i što je još bitnije konačno i investiranja te dizanja standarda, stav je članova Unije Kvarnera iznešen na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji u Delnicama.

Upravljanjem lučke uprave s područja županije potencijal vodnog bogatstva bio bi bolje iskorišten

Mnogi ne znaju da područja jezera i rijeke Kupe spadaju pod ingerenciju lučke uprave Sisak, kazao je Goran Rački, član senata Unije Kvarnera i član Gradskog vijeća Grada Delnica, dodajući da jedinice lokalne samouprave od jezera nemaju koristi u smislu komunalne naknade a proces koji je potreban zadovoljiti da bi se nešto napravilo u obalnom području jezera je iznimno složen i za potencijalne investitore prezahtjevan. Stoga smatramo da bi upravljanjem lučke uprave s područja Primorsko goranske županije potencijal vodnog bogatstva u Gorskom kotaru bio bolje iskorišten, kazao je Rački s kojim se slažio i Davorin Klobučar koji ideju o ustrojstvu lučke uprave s područja Primorsko goranske županije za unutrašnje vode odnosno za područje Gorskog kotara smatra dobrom obzirom da je Gorski kotar bogat vodnim potencijalima prvenstveno rijeka Kupa koja sa svojim pritocima čini jedno veliko bogatstvo u sportsko-turističkom smislu kao i opstanku života na tom području.

Promjena upravljanja vodama itekako je moguća

Sve navedeno bilo bi u cilju razvitka i očuvanja vodnih potencijala obzirom da je vidljivo da veliki broj turističkih agencija iz Hrvatske i Slovenske strane koristi resurse rijeke Kupe sa sve većim brojem posjetitelja a sve ostaje bez dobiti za lokalnu zajednicu ustrojstvom lučke uprave zasigurno bi se i financijski vratilo zajednici a što bi bilo neophodan za uređenje i održavanje svih pratećih sadržaja uz Kupu kao i aktivnosti na samoj rijeci, kazao je Klobučar. A da je promjena upravljanja vodama moguća pojasnila je članica senata Unije Kvarnera i Županijska vijećnica PGŽ, Tatjana Smeraldo ističući izmjenu Zakona o Lučkim kapetanijama, od ove godine, koji Lučkoj kapetaniji Rijeka omogućava nadzor nad unutarnjim vodama PGŽ.

Unija Kvarnera obratiti će se stručnim službama PGŽ i Županijskoj skupštini

To je već učinila Ličko Senjska županija a temelj inicijative Gorana s prijedlogom da vodama u Gorskom kotaru upravlja Županijska lučka uprava ići će Unija Kvarnera koji će uputi stručnim službama PGŽ i Županijskoj skupštini. Osim što Gorani po razne potvrde ne bi više morali u Sisak, nakon 20 godina ulaganja u LU u primorju i na otocima konačno bi se investicije mogle početi realizirati i na području Gorskog kotara koji ima ogromni turistički i gospodarski potencijal, zaključila je Smeraldo na jučerašnjoj tiskovnoj Unije Kvarnera.

Članovi Unije Kvarnera: Rački, Smeraldo i Klobučar

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti/ Unija Kvarnera

%d blogeri kao ovaj: