VRBOVSKO – Sjajnu čestitku za Novu godinu ovih dana svojim korisnicima šalje vrbovščanski Komunalac. Kako bi si namaknuo još novaca, Komunalac ponovno seže u džep korisnika, kojima će u novoj godini, od veljače, opet povećati cijenu za odvoz smeća.

Fiksni dio odvoza smeća preko 100 Kuna!

Nova cijena minimalne javne usluge onaj fiksni dio za kućanstvo sada će iznositi 100,55 kuna što je u odnosu na aktualni cjenik Komunalca 86,4 ( na bazi spremnika od 120 litara) povećanje od 16 %. To novo povećanje samo je jedno u nizu koje Vrbovščani već godinama trpe od nezasitnog Komunalca.

Kronologija bahatosti Komunalca

Tako je 2016. godine pod motom „Onečišćivač plača“ Komunalac za odvoz smeća podigao cijene za 27.5% obrazlažući to da u skoroj budućnosti moraju sanirati i zatvoriti gradski deponiji u Cetinu. Nakon toga uslijedila je blamaža s PDV-om, početkom 2017. godine kada je država smanjila PDV za odvoz komunalnog otpada sa 25 na 13 posto no vrbovščanski korisnici tada nisu dobili ništa manje račune Komunalca jer je vrbovščanski gradonačelnik Dražen Mufić, alfa i omega gradskog komunalnog društva, odlučio iznos smanjenja zadržati i pretopiti u novu naknadu. Bahatost Komunalca prelazi sve granice 2018. godine kada cijenu za odvoz smeća diže za enormnih 72,5% opravdavajući se da je to zbog odvoz otpada na Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćinu.

Gradonačelnikovo suosjećajno i tugaljivo pismo

No ni to nije bilo dosta pa koristeći isto opravdanje ponovno idu i u 2020. godini na novo povećanje. U pozamašnoj “čestitki” koju Komunalac ovih dana dijeli svojim korisnicima nalazi se i podugačko suosjećajno i tugaljivo pismo samog gradonačelnika Mufića. Skrušeno on u njemu objašnjava kako je zbog nametnute im primjene propisa neminovno veliko povećanje cijena te kako će im, iako je to neslužbena informacija, cijena odvoza smeća u Marišćinu biti veća za 100%  što je naprasno i nerealno povećanje i zbog čega su Grad Vrbovsko i Komunalac iznimno ogorčeni. Vrhunac razmjevanja u Mufićevom pismu je dio u kojem stoji da Grad Vrbovsko želi spriječiti da cjelokupan teret financiranja takvog nametnutog sustava od strane Republike Hrvatske i neriješenih problema na Marišćini, padne upravo na građane grada Vrbovskog pa će u vezi s tim “socijali” Grad sufinancirati plaćanje odvoza smeća.

“Komunalac” ne zna ili neće koristiti instrumente naplate pa će smeće socijali plaćati radišni sugrađani

Iza tog dobrnamjernog postupka krije se samo jedna prva istina a to je da Komunalac ili ne zna ili neće koristiti zakonske instrumente naplate odnosno Komunalcu novac treba stalno i sada a do njega će najsigurnije doći preko gradskog proračuna opet novca svih vrbovščanskih poreznih obveznika.

Mlitavim SDP-ovcima povećenje cijena nije nikakav problem

U cijeloj ovoj priči ne smije se zanemariti uloga gradskih vijećnika koji su kao i svaki put do sada dali svoj blagoslov na još jedan udar Komunalca po džepu korisnika (15 za, 1 suzdržan i 1 protiv). Iako se za Mufićeve vijećnike još može shvatiti da pjevaju kako on svira, za oporbu koja se ne zna postaviti jer šutke prelazi preko svega odnosno nije niti jasna niti glasna u svom stavu pogotovo kada je riječ o poskupljenjima, još jedan je to fijasko. Naime, dok SDP javnim skupovima i tribinima zaziva ravnomjerni razvoj za ovo novo povećanje cijena nisu smatrali shodnim javno progovoriti (nit u raspravi na sjednici) valjda jer je udar po džepu za sve isti odnosno ravnomjeran pa je kao takav i prihvatljiv.

Nesposobna Lista Dalibora Kratohvila za sugrađane se “bori” uvredama i psovkama

 Isto tako niti najžešći Mufićevi oponenti ( ali samo na sjednicama) vijećnici Nezavisne liste Dalibora Kratohvila nova poskupljenja ne smatraju važnom temom za javno obznanjivanje svoga stava, misleći da je u borbi za poziciju dovoljno dolaziti na sjednice te komentarima s uvredama i psovkama stvoriti privid borbe za pravdu. S tako neukom i nespremnom oporbom Komunalac i njegova alfa i omega gradonačenik beskonačno mogu dizati cijene da ipak nije na snazi slobodno tržište. Upravo tako veliki pritisak vrlo lako bi mogao završiti pojavom drugog pružatelja usluge za jeftiniji odvoz smeća. Takav obrat ne bi bio prvi slučaj u Vrbovskom –  naime jedan trgovački lanac za odvoz svojeg smeća već koristi uslugu privatnika.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar, ilustracija