kultura i zabava

27 SUSJEDSTVA: Mali Kuti predstavili Gorski kotar velikoj Europi


GORNJI KUTI – Predstavljanje umjetničke instalacije Akiko Sato iz Japana bio je centralni događaj Dana susjedstva Kuti, programskog pravca 27 susjedstva u sklopu Europske prijestolnice kulture-Rijeka 2020. Umjetnički rad Buna bunar, japanske umjetnice Akiko Sato, inspiriran je čarobnim prirodnim okruženjem brodmoravičkog sela Gornji Kuti i smješten je na specifičnoj lokaciji Donjeg stedenca.

Buna Bunar ponizan je razgovor s prirodom

O toj jedinstvenoj umjetničkoj instalaciji, japanska umjetnica Sato kazala je – Buna Bunar ponizan je razgovor s prirodom te iz tog razloga na ovom mjestu Donjeg stedenca predstavljam senzornu priču u koju se ulazi kroz nova vrata rezervoara za vodu. U rezervoaru će biti postavljene 3 staklene posude u kojima će se nazirati predmeti. Ova drevna tehnologija primjenjivana tisućama godina način je na koji su stare kulture oplemenjivale vodu. Rezonanca pretakanja života s veličanstvenim organizmom bukove šume, vodom kao pripovjedačem koji mijenja svoje oblike, stijenama, životinjama, insektima i mnogim ljudima koji su mi pružili obilje informacija i profesionalnog znanja i umijeća. Ovo je početak moje nove avanture i nadam se da ćete uživati u posjetu lokalitetu Buna Bunar i dodati nešto od svoje misaone namjere u oblikovanju naše zajedničke budućnosti.

Predstavljene dvije izlože i europski partneri u projektu

Uz sklopu te kulturne manifestacije a uoči centralne svečanosti, održan je i veliki program u Hrvatskoj čitaonici sela Kuti gdje su predstavljene dvije izlože i europski partneri u projektu. Ispred Čitaonice tako je bila postavljena izložba „Čampi – ili kako reciklirati stari zimski kaput“ a u samoj Čitaonici u organiziranom Dnevnom boravku susjedstva Kuti izložba „Najmanja, najveća, najdeblja, najtanja, najčitanija knjiga i ona zaboravljena“. Na toj izložbi mogli su se vidjeti časopisi iz 30-tih godina prošlog stoljeća i današnje, najdeblju kuharicu i najmanju – Medinu kuharicu, knjige o Čitaonici, Kutima, Brod Moravicama i Gorskom kotaru, knjige koje su napisali odrasli, ali i djeca i poznatu Sretnu kućicu –slikovnicu Karmen Delač Petković i Dijane Arbanas koja se proširila u projekt „Sretno selo Kuti“ kojim je HČSK ušla u EPK Rijeka 2020. Njihov partner bila je Poljska pa su ti europski partneri predstavljeni kroz prezentaciju i izložbu, Nidzicka Fondacija Razvoja NIDA i Lokalna grupa Dzialania Warminski Zakatek.

Posadi Sretnu kućicu i narast će znanje

Uz izložbe predstavljene su i tri šumske knjižnice postavljene na tri različite šumske lokacije, iz koje putnici namjernici mogu posuditi i pročitati knjige o Gorskom kotaru. Taj projekt nosi naziv „Posadi Sretnu kućicu i narast će znanje“ pa je održana edukativna šetnja od sretne kućice do sretne kućice i u svaku šumsku knjižnicu „posađena“ je jedna sretna kućica. Uz brojne sudionike programa koji je vodila Dijana Arbanas, svečanosti su uz domaćine načelnika Brod Moravica Dragutina Crnkovića i predsjednicu Hrvatske čitaonice sela Kuti Gordanu Crnković, nazočili i gosti predstavnica PGŽ-e Dragica Marač, Grada Rijeke Ivan Šarar i Branka Cvjetičanin, predstavnica EPK Rijeka 2020, te predstavnici ostalih susjedstva, prijatelji iz Crikvenice, Jelenja i Gomirja gdje se nastavlja program 27 susjedstva.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupila Dijana Arbanas

%d blogeri kao ovaj: