politika

DELNIČKI SDP PREDSTAVIO NIZ MJERA ZA OPSTANAK GORANA I SPAS GORSKOG KOTARA: U tijeku izrade državnog i županijskog proračuna procijenili smo da je idealni trenutak da vladajuće opet podsjetimo da postojimo


DELNICE – Novčani poticaji obrtnicima i poduzetnicima, pomoć oko kupovine prve nekretnine, besplatna autocesta do županijskog središta za građane i gospodarstvenike, oslobađanje od dijela troškova prilikom kupovine motornog vozila, značajnija izdvajanja od strane državnih poduzeća, samo su neke od mjera koje predlaže delnički SDP za, kako ističu, opstanak Gorana i spas Gorskog kotara od demografske i ekonomske propasti.

Predizborna obećanja su ostala mrtvo slovo na papiru

Na definiranje mjera, kako ističe u izjavi za medije čelnik SDP-a Delnice Igor Pleše, potaknula je ih neaktivnost vezana uz obećani a nikad realizirani Zakon o Gorskom kotaru te predizborna obećanja koja su ostala mrtvo slovo na papiru nakon parlamentarnih izbora. Gorani su, kao i obično, prepušteni sami sebi a budući je u tijeku izrada državnog i županijskog proračuna za iduću godinu, procijenili smo da je idealni trenutak da se vladajuće opet podsjeti da postojimo, stoji u izjavi Plešea.

Predložene mjere podijeljene u nekoliko kategorija

Mi koji ovdje živimo najbolje znamo što nam je potrebno, pa predlažemo niz  konkretnih mjera kojima bi se reguliralo poticanje demografske obnove i naseljavanja, utjecalo na pravednije rješavanje socijalne politike, te stvarali preduvjeti da se ljudski, prirodni i gospodarski resursi Gorskog kotara što kvalitetnije koriste za gospodarski razvoj, objašnjava Pleše u izjavi te dodaje kako su njihove predložene mjere podijeljene u nekoliko kategorija ističući tri najznačajnije skupine – prva je vezana uz stvaranje preduvjeta za razvoj Gorskog kotara uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa, druga obuhvaća demografsku obnovu i socijalu a treća se odnosi na razne porezne i druge olakšice. 

Odlazak, odumiranje, siromaštvo…

Suvišno je ponavljati probleme koji su svima nama jako dobro poznati. Odlazak i odumiranje, siromaštvo stanovnika i jedinica lokalne samouprave, problemi s investicijama i iznimno negostoljubiva klima jako su nam dobro poznati. Klimu ne možemo mijenjati, ali sve ostalo možemo. Samo uz prihvaćanje cjelokupnog paketa mjera moguće je zaustaviti daljnji demografski i ekonomski pad Gorskog kotara.

Slijedi polagana smrt

Zbog toga još jednom apeliram u svoje ime i u ime SDP-a i PGS-a, stranaka koje predstavljam, da se donesu konkretne mjere pomoći Gorskom kotaru u državnom i županijskom proračunu za 2021. godinu jer nam bez toga slijedi polagana smrt, zaključuje u izjavi predsjednik SDP-a Delnice Igor Pleše.

Igor Pleše predsjednik SDP-a Delnice

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

1 comment on “DELNIČKI SDP PREDSTAVIO NIZ MJERA ZA OPSTANAK GORANA I SPAS GORSKOG KOTARA: U tijeku izrade državnog i županijskog proračuna procijenili smo da je idealni trenutak da vladajuće opet podsjetimo da postojimo

  1. Gor(s)ki

    1. Vratiti šume Gorskog Kotara goranima (slično kao što je to napravila Marija Terezija u svoje vrijeme)
    2. Ove “jadnike” od općina Gorskjog Kotara pod hitno UKINUTI i napraviti najviše 3-4 lokalnih jedinica (samo na plaće načelnika se utroši oko 200000 kn godišnje bespotrebno po opčini od 500 do 1000 stanovnika)

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: