politika

IGOR PLEŠE KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA: Delničkoj sportskoj infrastrukturi vratiti nekadašnji sjaj


Delnička žičara nekada je prevozila 240 putnika po satu

DELNICE – Sportska infrastruktura u Delnicama izgrađena u prošlom stoljeću načeta je zubom vremena. Te objekte treba obnoviti i vratiti im nekadašnji sjaj.

Nemoguća realizacija s ovakvim proračunom

Kako je to nemoguće realizirati u nekoliko godina i s ovakvim proračunom Grada Delnica uz odgovarajuću podršku sa županijske i državne razine pomaci su mogući, istaknuo je čelnik delničkog SDP-a i kandidat koalicije SDP/PGS za gradonačelnika Delnica Igor Pleše u izjavi za medije u kojoj je predložio neka od rješenja za poboljšanje stanja sportskih objekata u Delnicama.

Našim amandmanom osigurali smo 100.000 kuna

Među prvim objektima tako Pleše ističe nogometno igralište koje je obnovljeno 2008. godine a danas mu je, kaže, potrebna potpuna rekonstrukcija kako bi zadovoljilo minimalne standarde. Našim amandmanom osigurali smo 100.000 kuna za financiranje projektne dokumentacije što predstavlja prvi korak prema izgradnji modernog nogometnog igrališta. Dovršetkom ovog projekta korist bi osim domaćih nogometaša imala i šira zajednica jer uz kvalitetno nogometno igralište mogli bi razmišljati o dolasku profesionalnih nogometnih ekipa na ljetne pripreme u Delnice, smatra Pleše te nastavlja s prijedlogom za pomoćni nogometni teren uz osnovnu školu a koji je, kaže, u potpunosti neiskorišten. Postavljanjem umjetne trave igralište bi se privelo svrsi i ispunilo svoju primarnu funkciju. Na njemu bi rekreativci mogli igrati nogomet, a po potrebi bi se moglo koristiti i za pripreme sportskih klubova.

Ledena dvorana

Kompletnu obnovu trebat će i Sportska dvorana s bazenom

Kroz određeno vrijeme, smatra Pleše, kompletnu obnovu trebat će i Sportska dvorana s bazenom, izgrađena prije gotovo 40 godina. Iluzorno je, kaže, očekivati izgradnju nove dvorane i bazena ali bi se moglo razmisliti o minimalnim investicijama koje bi postojeći objekt podigle na novu razinu. Potrebno je, smatra Pleše, razmisliti i o dovršetku Ledene dvorane u parku jer se, kaže, pokazala kao pun pogodak u zimskim mjesecima kad je klizalište prepuno posjetitelja. Neophodno ju je dodatno oživjeti u ostatku godine kad uglavnom zjapi prazna a prema inicijalnom projektu zatvoriti četvrtu stranu dvorane, postaviti tribine, urediti svlačionice i okoliš objekta.

I kuglana u Delnicama nalazi se u lošem stanju

Za Plešea se i kuglana u Delnicama nalazi u lošem stanju te joj je, kaže, potrebna obnova stolarije i fasade te uređenje i unutrašnjosti objekta jer više ne zadovoljava suvremene standarde a što se tiče teniskih terena i vanjskog košarkaškog igrališta pokraj gradskog stadiona, za njega su oni potpuno neiskorišteni a za što trebaju tek minimalna ulaganja.

Žičara

Neophodno uređenje skijaške skakaonice

Uz navede objekte Pleše se osvrnuo i na infrastrukturu za zimske sportove ističući neophodnim uređenje skijaške skakaonice koja je, kaže, jedan od rijetkih objekata takve vrste u Hrvatskoj. Zbog nebrige odgovornih ovaj objekt propada, te je pitanje vremena kad će se urušiti. Nemoguće je očekivati obnovu skijaških skokova u dogledno vrijeme, no uz minimalna ulaganja može se spriječiti njeno daljnje propadanje a može poslužiti kao vrijedna turistička atrakcija i podsjetnik na dane kad su u Delnicama skijaški skokovi bili popularni, naglašava Pleše za kojeg je isto tako iako ambiciozna ali ne i nerealna ideja ponovno uređenje žičare prema Petehovcu.

Vlakova su dovozili stotine putnika na cjelodnevno skijanje

Izgrađena 1961. godine za potrebe srednjoeuropskog prvenstva u skijanju, prevozila je u satu 240 putnika i bila jedan od najmodernijih objekata onog doba. Stariji sugrađani se sjećaju vlakova koji su dovozili stotine putnika iz Zagreba i Rijeke na cjelodnevno skijanje na Petehovac. Nažalost zbog nebrige i nezainteresiranosti vladajućih od 80-tih godina žičara propada.

Igor Plešše, kandidat koalicije SDP/PGS za gradonačelnika Delnica

Žičara bi kao objekt mogla funkcionirati cijelu godinu

 Promjena klime rezultirala je znatno kraćim zimama sa manje snijega, no žičara bi kao objekt mogla funkcionirati cijelu godinu. Njenom obnovom bi oživjela turistička zona Petehovca i Polana, zaobišao bi se problem prometovanja autobusa kroz tunel u Grabnju a Delnice bi dobile novu, atraktivnu građevinu. Naravno da bi za obnovu žičare prvo trebalo riješiti imovinsko pravne odnose no sređivanje vlasničkih odnosa i priprema projektne dokumentacije bili bi prvi koraci prema obnovi žičare, ističe čelnik SDP-a Pleše u svojoj izjavi za medije koju zaključuje podsjetnikom.

Država obećala realizaciju projekta ,,Delnice – Olimpijski centar“

Još 2016. godine državna vlast obećala je realizaciju projekta ,,Delnice – Olimpijski centar“ s rokom završetka do 2019. godine no koji nije ostvaren. Nadamo se kako će kao jedan od preduvjeta zadržavanja stanovništva na ovom prostoru državna i županijska vlast ipak prepoznati potrebu obnove sportskih objekata u Delnicama, poručio je na kraju Pleše.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ustupio Igor Pleše, SDP Delnice

1 comment on “IGOR PLEŠE KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA: Delničkoj sportskoj infrastrukturi vratiti nekadašnji sjaj

  1. Gor(s)ki

    “Našim amandmanom osigurali smo 100.000 kuna”–do kada mislite upucavati novce u nove “Obrovce”?
    taj stadion košta kao i “dinamov”,od jednog početnog multifunkcionalnog objekta za SVE GRAĐANE pretvoren je u skupu i neisplativu kreaturu za samoloptačke igre “odabranih”.
    Nemojte se ZATVARATI, već “Gorski Kotar-Olimpijski centar”, može i “nogometni kampus” jer imate bogomdane prirodne resusre..Begovo Razdolje na 1100 m.n.m., Kupska dolina i Kamačnik na 200 m.n.m , a sve u krugu 20 km, autocesta po sredini, zračna luka na 40 km….

Komentari su isključeni.

%d blogeri kao ovaj: