gospodarstvo

ŠEST GODINA OD PREUZIMANJA: Tvrtka Bio-vet na farmi Jelovac započela radove na uređenju peradarnika


Oglasi

VRBOVSKO – Nakon punih  šest godina od preuzimanja novog vlasnika na farmi Jelovac započeli su radovi na uređenju peradarnika. Tvrtka Bio-vet koja je farmu kupila krajem travnja 2015. godine od vrboščanskog Komunalca tek je sada krenula s planiranom investicijom.

Investicija je kasnila zbog neriješenih odnosa sa Hrvatskim šumama

Iako je prema kupoprodajnom ugovoru obveza kupca bila pokretanje peradarske proizvodnje u roku ne kasnijem od 12 mjeseci, odnosno dovršetak svih investicijskih aktivnosti navedenih u Poslovnom planu priloženom uz natječaj u roku od 18 mjeseci od uknjižbe prava vlasništva na ime kupca kašnjenje od čak pet godina iz Bio-veta objašnjavaju – investicija je kasnila zbog neriješenih odnosa sa Hrvatskim šumama, odnosno oko osiguranja dodatnog prostora za ispašu koka nesilica koji zahtjeva slobodni uzgoj.

Oglasi

Pravilnik koji nije poznavao pojam ispaše koka nesilica

Naime, tadašnji Pravilnik nije poznavao pojam ispaše koka nesilica, već samo ovaca, konja, goveda i sl. te je prije investicije najprije trebalo izmijeniti Pravilnik što je nažalost potrajalo duže vremena i zbog čega je kasnila investicija, ističu u Bio-vetu. Otklonjenjem te zapreke i osiguranjem dodatnog prostora za ispašu kokoši investicija je pokrenuta i bit će, ističe investitor, gotova do jeseni i farma će započeti s radom.

Investitor Bio-vet uložiti će 14 milijuna kuna

U pokretanje proizvodnje na farmi Jelovac investitor Bio-vet uložiti će 14 milijuna kuna a sredstva je osigurao kandidiranjem na javni poziv bespovratnih EU sredstava putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – APPRRR.

Oglasi

Prvi stečaj

Farma Jelovac bila je dio kompleksa bivšeg Sljemena nekada značajnog vrbovščanskog ali i goranskog proizvođača repromaterijala u peradarskoj proizvodnji. Prvi stečaj farmi dogodio se 2002. godine kada ih kupuje slovenska firma. Zbog  negativnog poslovanja uvjetovanog platnom nedisciplinom u Hrvatskoj i problemi kompenzacija, Slovenci se, kako se ne bi doveli do većih gubitaka, u drugoj polovici 2006. godine odlučuju na prodaju farmi.

Drugi stečaj

2007. godine od slovenskog vlasnika farme kupuje Poljoprerada iz Hrvatskog Leskovca međutim koja tri godine poslije propada i odlazi u stečaj a da farme u Vrbovskom nije niti pokrenula. Od srpnja 2011. peradarske farme bivšeg Sljemena bile su ponovno i to drugi put predmetom niza dražbi i nakon što im je vrijednost pala na manje od 10 posto one početne, kupcem u studenom 2014. godine postaje vrbovščanski Komunalac.

Oglasi

Farme kupio vrboščanski Komunalac

Komunalac je farme kupio za 1,5 milijuna kuna za što je novac posudio od Grada Vrbovsko a onda se i kreditno zadužio kako bi to vratio. Ubrzo i to pet mjeseci nakon kupnje Komunalac prvo prodaje farmu Jelovac za 520 tisuća kuna Bio-vetu iz Dežanovca a šest mjeseci nako toga i farmu Senjsko koju kupuje stanoviti Peter Paul Fischer za 1.763.325,00 kuna na kojoj je najavio u roku od tri godine pokretanje proizvodnje električne energije odnosno izgradnju bioenergane. Pokretanje farme Jelovac dogodilo se tek šest godina poslije dok od bioenergane još uvijek ništa.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Ustupio Grad Vrbovsko

%d blogeri kao ovaj: