gospodarstvo

REAGIRANJE: Zbog specifičnosti lokacije za rušenje i demontažu stare pilane obustavljen je milijunski posao pa je do sada utrošeno samo 352.490,09 kuna


Rušenje stare pilane na ulazu u Kamačnik

VRBOVSKO – Na naš zadnji članak o neuspjelom gradskom natječaju za izgradnju mosta i promatračnice na Kamačniku reagirao je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. Reagiranje prenosimo u cjelosti ;

Poštovani, u članku objavljenom na Vašem portalu Gorske novosti pod nazivom  “500.000 KUNA UOPĆE NIJE IMPRESIONIRALO GRAĐEVINARE: Ništa od pješačkog mosta i promatračnice na najpoznatijem goranskom izletištu” na dan 10.08.2021. godine iznesene su informacije koje nisu točne i ne odgovaraju istini, a to je slijedeće;

“Najprepoznatljiviji znak na ulazu u izletište razvalina zidina velike pilane je srušena. Napravljeno je to u aranžmanu Grada Vrbovskog, rušenje i odvoženje kamenih blokova koštalo je preko 1,2 milijuna kuna, a sve zato jer je Grad na tom mjestu zamislio izgraditi zgradu Centra za posjetitelje.”

Grad Vrbovsko je izradio projektnu dokumentaciju  te ishodovao građevinsku dozvolu za gradnju Centra za posjetitelje u izletištu Kamačnik za koji smatramo da će biti izvrstan atrakcijski uvod u vrlo popularno i posjećeno Izletište Kamačnik. Ukupna vrijednost projekta po procijenjenim projektantskim cijenama iznosi 16.041.996,06 kn.

Obzirom na visoku vrijednost ukupnog projekta Grad Vrbovsko pristupio je gradnji Centra za posjetitelje u fazama. Vrijednost prve faze, koja uključuje radove  na demontaži i rušenju, zemljane radove i pripremne radove iznosi 1.226.056,25 kn i postignuta je na postupku javne nabave. Nakon potpisivanja ugovora sa izvođačem radova (zajednicom ponuditelja) na spomenuti iznos od 1.226.056,25 kn, izvođač je pristupio izvođenju navedenih radova. Radovi na demontaži i rušenju, zemljani radovi i pripremni radovi izvedeni su u ukupnom iznosu od 352.490,09 kn a ne preko 1,2 milijuna kuna kako vi navodite.

Razlog obustavljanja radova je zbog specifičnosti lokacije odnosno blizina samog vodotoka Kamačnik i moguće devastacije gradilišta i okruženja oko gradilišta koja bi nastala od visokog vodostaja tijekom jesenskog i proljetnog perioda. Dio neizvedenih radova a koji se odnose na prvu fazu odnosi se na rušenje temelja stare pilane koji su sada brana od vodenih stihija, a njihovim uklanjanjem nabujale vode bi sa sobom povukle velike količine zemlje i ostalog materijala sve do kraja pješačke staze.

Rješenje za navedeni problem je osiguravanje dodatnih financijskih sredstava i za II. fazu projekta na čemu Grad Vrbovskog kontinuirano radi i prati raspoložive EU natječaje na koje bi eventualno predmetni projekt bio prihvatljiv. Nije nam namjera odustati od projekta izgradnje Centra za posjetitelje Kamačnik jer smo sigurni da će njegovom izgradnjom Grad Vrbovsko dobiti reprezentativnu turističku destinaciju sa zaokruženom turističko-ugostiteljskom  ponudom u, kako točno navodite, najpoznatijem goranskom izletištu.

Sa štovanjem

Gradonačelnik

Dražen Mufić, dipl. ing., v.r.

Stara pilana nekada (na slici u pozadini, desno)
%d blogeri kao ovaj: