kultura i zabava

500.000 KUNA UOPĆE NIJE IMPRESIONIRALO GRAĐEVINARE: Ništa od pješačkog mosta i promatračnice na najpoznatijem goranskom izletištu


VRBOVSKO – Za izgradnju pješačkog mosta i promatračnice na samom izvoru Kamačnika koje je osmislio Grad Vrbovsko nitko nije zainteresiran.

Projekt težak više od pola milijuna kuna

Projekt težak nešto malo više od pola milijuna kuna za koje je novac Grad osigurao kroz program Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj niti na ponovljenom natječaju nije privukao niti jednog izvođača. Tako za sada još uvijek ništa od plana Grada i izgradnje pješačkog mosta i promatračnice nad izvorom Kamačnik a na zadnjoj dionici izletišta inače teško prohodnoj za izletnike i očito zahtjevnoj i nepristupačnoj za izvođače.

Dodani sadržaji ali i…

Planirani zahvat Grada – pješački most i promatračnica jedan je u nizu instalacija takozvanih dodatnih sadržaja u vrboščansko najpoznatije izletište kojom inače upravlja Javna ustanova Priroda a vodi ga koncesionar komunalno društvo iz Lokava. Uz one virtualne kroz proteklih pet godina duž staze postavljena je Panova staza, niz od pet zvučnih instalacija, osmišljena kao osjetilna (akustična) staza koja posjetiteljima pruža uvid u igru zvuka kao umjetničkog i edukativnog medija. U gornjem toku Kamačnika pak nalazi se novo postavljena poučno – didaktička staza, koja tumači prirodne značajke zaštičenog područja.

… oduzeti sadržaji

Uz dodavanje sadržaja Kamačniku u međuvremenu mu je nešto i oduzeto. Najprepoznatljiviji znak na ulazu u izletište razvalina zidina velike pilane je srušena. Napravljeno je to u aranžmanu Grada Vrbovskog, rušenje i odvoženje kamenih blokova koštalo je preko 1,2 milijuna kuna, a sve zato jer je Grad na tom mjestu zamislio izgraditi zgradu Centra za posjetitelje.

Zadovoljavanje  apetita današnjih izletnika

Bilo je to prije četiri godine, od Centra još uvijek ništa a na mjestu nekadašnjeg zida tek klupe i stolovi privatnog ugostiteljskog objekta smještenog na ulazu u izletište. Svi ti zahvati bilo oni realizirani ili koji će tek biti su na šumskoj stazi duljine oko 3 kilometra koja vodi kroz sutjesku vijugave riječice Kamačnik kategoriziranoj kao zaštićeni krajobraz a sve kako bi se zadovoljili apetiti današnjih izletnika kojima samo ljepota prirode ( kaskade, šljunčani nanosi,niz brzica, vrtložnih lonaca i malih slapova opremljenih drvenim galerijama i mostićima) ipak nije dovoljna.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: