gospodarstvo

GRADONAČELNIK VRBOVSKOG PONOVO POKREĆE INICIJATIVU: Pogledajte kako zaustaviti obučeni vatrogasni kadar da ne ode u bogatiju sredinu (s većom plaćom)


Oglasi

VRBOVSKO – Da je veliki problem u lokalnom vatrogastvu odlazak obučenog vatrogasnog kadra u bogatije sredine s većim plaćama te da je nužno kao rješenje toga ponovno pokretanje inicijative osnivanja Javne vatrogasne postrojbe Gorski kotar smatra vrboščanski gradonačelnik Dražen Mufić koji je zbog toga sazvao i sastanak sa mjerodavnim za ta pitanja.

Odazvali se predstavnici Delnica i Čabra

Odazvali su mu se predstavnici Vatrogasne zajednice PGŽ predsjednik Slavko Gauš i zapovjednik Mladen Šćulac, nazočili su i Antonio Dražović, gradonačelnik Čabra te Tomislav Mrle, predstavnik Grada Delnica a sastanku je prisustvovao i Zdravko Mihelčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovskog.

Ponovno aktualizirati osnivanja JVP Gorski kotar

Iznoseći svoje viđenje stanja u vatrogastvu Mufić je podsjetio na propalu inicijativu osnivanja JVP Gorski kotar od strane Koordinacije goranskih čelnika iz 2015. godine te istaknuo kako smatra da to osnivanje treba ponovno aktualizirati a sve kako bi se proračun rasteretio, kako bi se osiguralo da profesionalni vatrogasci ostanu na području Grada Vrbovskog i kako bi bili izjednačeni sa primanjima drugih vatrogasnih postrojbi. 

Oglasi

Vatrogasci stječu sva potrebna obrazovanja iz – lokalnih proračuna

Naime, kako je pojasnio Mufić problem je u tome što vatrogasci kada steknu sva potrebna obrazovanja (a što se sufinancira iz lokalnog proračuna) i počnu raditi u lokalnoj vatrogasnoj zajednici, već po prvim raspisanim natječajima drugih vatrogasnih postrojbi poput onih Hrvatskih autocesta i sl., oni se jave na natječaj jer tamo je veća plaća koju naprimjer Grad Vrbovsko u tim iznosima ne može osigurati.

Vatrogasna mreža – novo djelovanje vatrogastva

Saslušavši iznesene probleme predstavnici Vatrogasne zajednice PGŽ-a izvijestili su kako zajedno sa Hrvatskom vatrogasnom zajednicom rade na prijedlogu tzv. vatrogasne mreže, kao novi oblik djelovanja vatrogastva koja bi trebala ući u financijsku konstrukciju države. Pojasnili su da ta nova vatrogasna mreža za gradove poput Vrbovskog, a tu je Cres, Rab, Novi Vinodolski predviđa 10 profesionalnih vatrogasaca a za Čabar, Klanu i Ravnu Goru predviđa njih 5 te naglasili da tek slijedi iznošenje tog prijedloga pred Vladu RH-a nakon čega će se više znati da li će i kako zaživjeti.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: