gospodarstvo

SDSS KRITIZIRA, PREDLAŽE ALI SE I SUMNJIČAVO PITA: Koju zaradu postiže “Komunalac” prodajući na tržištu razvrstani otpad?


Oglasi

VRBOVSKO – Nakon brojnih rekacija na poskupljenje odvoza smeća oglasio se i SDSS Vrbovskog. U svom priopćenju vrboščanski SDSS kritizira poskupljenje, predlaže neka riješenja ali se i sumnjičavo pita što je sa zaradom od reciklaže.

Vijećnici SDSS-a glasali su protiv Odluke o povećanju cijena

U samom uvodu obraćanja tako ističu da su gradski vijećnici iz reda SDSS-a, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovskog glasali protiv Odluke o povećanju cijena, a onda nastavljaju – Naglašavamo da postoje načini i mehanizmi koje je trebalo poduzeti da do ovakvih drastičnih povećanja cijena za krajnje korisnike, posebno za naše privrednike i kućanstva nije trebalo doći.

Zelena kanta ne može služiti da se u nju odlaže sav otpad

Bitno je naglasiti da je sadržaj koji se odlaže u zelene kante tj. mješoviti otpad, prema obavijesti koju je moguće pronaći na Internet stranici Komunalca Vrbovsko sačinjavaju sljedeći materijali: onečišćeni i masni papir, voštani papir, papir s folijom ili plastikom, stiropor, samoljepljive folije i naljepnice, ostaci od tapeta, fotografije, foto papir vrećice iz usisavača, pelene i higijenski ulošci spužve, zdjele od više materijala, drveni pribor, višeslojna ambalaža koja je sastavljena od plastične folije izvana, a aluminijske folije iznutra (npr. velika pakiranja dječje hrane, pakiranja grickalica), dječje igračke sastavljene od više materijala wc papir, papirnati ručnici, papirnate maramice, vlažne maramice, upotrijebljena Tetra Pak ambalaža za mlijeko, sokove. Iz toga je vidljivo da zelena kanta ne može služiti da se u nju odlaže sav otpad već isključivo ograničeni broj materijala.

Oglasi

Postoji manjak znanja i svijesti o tome na koji način postupati sa otpadom

Činjenica je da građani Grada Vrbovskog za većinu drugih vrsta otpada nemaju mogućnosti kvalitetno i jednostavno ih odložiti kao i da postoji manjak znanja i svijesti o tome na koji način postupati sa otpadom. Javnost mora znati da se samo mješoviti otpad može odvoziti na Marišćinu i da je briga o prikupljanju svih vrsta otpada zadatak jedinice lokalne samouprave. Suradnja sa državnim i županijskim tijelima  je zadaća i nužna je kako bi se našim građanima omogućio održiv i što jeftiniji sustav odlaganja otpada.

Potrebna kvalitetna i redovita edukacija stanovništva

Medijski napadi i prepiske dovoljno govore o nedostatku želje ili očitoj nesposobnosti da se osigura rješenje koje će pomoći razvoju našega Grada. Smatramo da je potrebna kvalitetna i redovita edukacija stanovništva koja je posljednje vrijeme očigledno izostala, potrebno je konstantno osiguravanje uvjeta da svi građani jednostavno i bez velikih troškova mogu odložiti druge vrste otpada što može utjecati na manje količine odloženog otpada u zelene kante.

Bonovi za one koji koriste pelene

Obzirom da u pojedinim kućanstvima ima male djece kao i bolesnika koji koriste pelene, a one zauzimaju pozamašan udio u mješovitom komunalnom otpadu, predlažemo da se za njih osiguraju bonovi kojima bi im se umanjila cijena odvoza mješovitog otpada. Što skoriji početak rada reciklažnog dvorišta i nabavka mobilnih reciklažnih dvorišta za udaljenija mjesta su nužnost.

Oglasi

Koje cijene i iznose zarade postiže Komunalac prodajući razvrstani otpad

Predlažemo i iznimno, isključivo kao krajnju mjeru o kojoj treba dobro raspraviti i smanjenje broja odvoza mješovitog komunalnog otpada (svaka dva tjedna), a time i smanjenje fiksnog dijela cijene. Također, zanima nas u kojoj se mjeri plasira na tržište otpad koji se već razvrstava poput plastike, papira, stakla kao i koje cijene i iznose zarade postiže Komunalac, pogotovo u vidu iznimno visokih cijena sirovina na tržištu? Bitna je informacija koliko su komunalni redari radili na sprečavanju bacanja otpada u prirodu ili njegova paljenja i je li uopće bilo izdanih kazni ili upozorenja?

Zašto, zašto, zašto…?

Zašto nije bilo kvalitetne javne rasprave, zašto predstavnici političkih stranaka bilo pozicije ili opozicije, predstavnici mjesnih odbora nisu bili uključeni na vrijeme u cilju zajedničkog iznalaženja rješenja? Zanima nas i zašto je tek na zadnjoj sjednici gradskog vijeća, istoj onoj na kojoj je donesena i odluka o poskupljenju, izabrano Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga Grada Vrbovskog i to više od pola godine nakon konstituiranja gradskog vijeća i izbora. Zašto se u dobroj vjeri i iznalaženju rješenja ovo Vijeće nije ranije formiralo i zašto nije ranije bilo uključeno u proces donošenja odluka?

Vladajući vješto prikrivaju vlastitu nesposobnost

Postavljamo legitimno pitanje: Je li trenutna vlast u Gradu Vrbovskom učinila sve što je trebala i mogla u najboljem interesu građana? Samostalna demokratska srpska stranka zalaže se za kvalitetniji život svih stanovnika Grada Vrbovskog kao i ravnomjeran razvoj cijeloga područja našega Grada što će i nastaviti činiti i dalje. Naši građani zaslužuju vlast koja uključuje sve aktere naše zajednice, a ne samo vladajuće koji vješto prikrivaju vlastitu nesposobnost. Samo stručnim radom, razgovorom unutar svoje zajednice i pregovorima sa državom i županijom možemo raditi na dobrobit naših građana što bi i trebao biti i jedini cilj lokalne politike, stoji u priopćenju SDSS-a Vrbovsko.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, Gorske novosti

%d blogeri kao ovaj: