Primorsko goranska županija

U SPOMEN OD PRIMORSKO GORANSKE ŽUPANIJE: U Moravicama otkrivena spomen-ploča velikanu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću


Oglasi

MORAVICE – Danas je svečano, u povodu Svjetskog dana kazališta, otkrivena spomen-ploča, velikanu hrvatskog glumišta Peri Kvrgiću u rodnom mu mjestu, Moravicama. Spomen-pločom na zgradi moravičke Željezničke stanice gdje je Kvrgić proveo svoje djetinjstvo, počast mu je odala Primorsko-goranska županija.

Veliki glumac i veliki čovjek

Pero Kvrgić bio je velikan glumišta, koji je zlatnim slovima upisan u povijest našeg kazališta. Njegove maestralne interpretacije impozantnog broja uloga ostaju trajni umjetnički vrhunci našeg teatra. Svojim je primjerom i stavom prema životu svakom bio inspiracija. Veliki glumac i veliki čovjek, čije ime će biti trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti, rekao je župan Zlatko Komadina prilikom otkrivanja spomen-ploče Peri Kvrgiću.

Trajni podsjetnik i trag svakom novom putniku prolazniku

Na toj upriličenoj svečanosti u Moravicama nazočile su Ana Kvrgić, kćerka Pere Kvrgića i dogogodišnja kazališna partnerica Lela Margitić koje su govorile o njegovom životu i iznimnim glumačkim ostvarenjima. Uz zahvalu Županiji, Ana Kvrgić je istaknula kako će spomen-ploča ostati trajni podsjetnik i trag svakom novom putniku prolazniku na Peru koji je tu proveo svoje djetninjstvo a Lela Margitić je kazala da je Pero jako volio Gorski kotar i Gorane a i oni vole njega što su pokazali ovim, za nju driljivim činom postavljanja spomen-ploče u njegovim rodnim Moravicama.

Brojni gosti

Svečanosti otkrivanja spomen-ploče Peri Kvrgiću u Moravicama, koju je vodio glumac Matija Kezele, osnivač Kotar teatra u Delnicama, nazočili su zamjenik župana Petar Mamula, resorna pročelnica Sonja Šišić, državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić, predsjednik MO Moravice Milan Mamula, predstavnici HŽ-a te mještani Moravica.

Bogata glumačka karijera

Pero Kvrgić rođen je u Moravicama, 4. ožujka 1927. godine. Glumačku školu pohađao je u Zagrebu. Kao sedamnaestogodišnjak, 1944. godine, pridružio se kazališnim skupinama Ivan Goran Kovačić i August Cesarec. U bogatoj glumačkoj karijeri ostvario je oko dvijestotine uloga od kojih svakako treba izdvojiti ulogu u najpoznatijoj i najdugovječnijoj predstavi Stilske vježbe u kojoj je glumio s Lelom Margitić. Dobitnik brojnih glumačkih nagrada, doajen hrvatskog glumišta, Pero Kvrgić umro je u Zagrebu, 23. prosinca 2020. godine u 93. godini života.

Oglasi

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: