gospodarstvo

ODRŽANO PRVO ROČIŠTE KOJE JE OTKRILO BIZARNU STVARNOST: Novce potražuju bivši radnici ali i – vlasnik tvrtke!


Oglasi

VRBOVSKO – Na jučerašnjem prvom ispitno – izvještajnom ročištu vrboščanskog drvoprerađivačkog pogona, kastavske tvrtke Cedar u stečaju, kako prenosi Novi list, nije ništa konkretno dogovoreno.

Mogućnost nastavka proizvodnje?

Sve je prolongirano za idućih petnaest dana, kada stečajna upraviteljica Cedra Dubravka Stašić, Skupštinu vjerovnika mora izvjestiti o rezultatima analize pobijanja pravnih radnji kod stečajnog dužnika, izraditi popis i procjenu imovine koja nije opterećena razlučnim pravima te izvidjeti mogućnost nastavka proizvodnje.

347 milijuna kuna odnosi se na potraživanja banaka po osnovi kredita

Kroz dosadašnji stečajni postupak koji je u tvrtki Cedar počeo krajem prošle godine a u kojem je prijavljeno 407 milijuna tražbina, najveći dio odnosno gotovo 347 milijuna kuna odnosi se na potraživanja banaka po osnovi kredita koji su osigurani založnim pravima na gotovo cjelokupnoj imovini Cedra u stečaju, od kojih najveći dio čini pilanski pogon u Vrbovskom. To je, kako piše Novi list, na jučerašnjem ročištu osporavao odvjetnik Saša Poldan a opunomoćenik vlasnika i bivšeg direktora Cedra Darka Prodana, i to konkretno potraživanja Erste, HBOR-a i Hrvatske poštanske banke koje zajedno imaju 337 milijuna kuna prijavljenih tražbina a stečajna upraviteljica konstatirala da u zemljišnim knjigama nema zabilježbe takvih sporova te istaknula kako joj se čini da jedino inventar u Upravnoj zgradi Cedra u Kastvu nije pod hipotekom.

Nemoguće je pokrenuti proizvodnju jer novi pogon pilane nije završen

Na tom prvom izvještajnom ročištu tvrtke Cedar u stečaju, stečajna upraviteljica vjerovnike je odmah upoznala kako jedan od zadanih joj zadataka je nemoguće ispuniti. Naime, Stošić je kazala da je nemoguće pokrenuti proizvodnju jer novi pogon pilane nije završen, nedostaju sirovine kao i osnovna sredstva za rad budući da je od nekadašnjeg velikog voznog parka kamiona, tegljača i radnih strojeva ostalo tek par vozila.

Radničke tražbine u iznosu od 150.000 kuna

Isto tako, izvjestila je i da su radničke tražbine prijavljene u iznosu od 150 tisuća kuna koje potražuje tek deset bivših radnika i to dobrim dijelom po osnovi otpremnine. A jedna od zanimljivijih potraživanja je i onaj vlasnika Cedra Darka Prodana koji kao bivši direktor sam potražuje oko 320.000 kuna, piše Novi list.

Tvrtka zapošljavala 250 radnika – stečaj  dočekalo  njih tek 16

Inače, stečaj u Cedru, koji je u svojim najboljim danima u Pilani u Vrbovskom zapošljavao 250 radnika, dočekalo je njih tek 16. Trenutno je na određeno vrijeme zaposleno petero bivših radnika Cedra, sa zadatkom da održavaju i čuvaju pogone u Vrbovskom. Povezana društva tvrtke Cedar u stečaju uz Pilanu Vrbovsko su Pan Adria te Vrbovsko eko energija, kogeneracijsko postrojenje, u kojoj je također pokrenut stečaj početkom prosinca prošle godine i to na prijedlog FINA-e jer je račun te tvrtke bio u neprekidnoj blokadi duljoj od 120 dana za iznos od 284.000 kuna.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Ilustracija, Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: