kultura i zabava

VELIKA FOTOGALERIJA: Pogledajte kako je obilježena 100. godišnjica dolaska struje u brodmoravički kraj


Oglasi

BROD MORAVICE – Predavanjem, izložbom i postavljanjem spomen-ploče, u Brod Moravicama je u organizaciji Etno udruga Turanj obilježena 100. godišnjica dolaska struje u taj kraj.

Zahvalu svim letričarjima

Kada je 1921. godine nakon brojnih teškoća Josip Lončarić sagradio prvu hidrocentralu u Gorskom kotaru, u Skradu,  već sljedeće godine električna energija došla je do Brod Moravica. Prvo smještena u kući gdje je bio mlin u Donjem Koncu, a zatim i u Donjoj Dobri struja je kasnije došla do svakog sela i zaseoka pa sve do danas kada se bez nje ne može, istaknula je uz zahvalu svim letričarjima Dijana Arbanas u uvodnom izlaganju o dolasku struje u Brod Moravice.

Izložba „Se na letriku“

O tome što je sve struja donijela i kako se danas bez nje ne može, nastavio je predavanjem Erik Šneler a okupljenu brojnu publiku razveselili su i mladi Moravičani izvevši dva skeča o nekadašnjem životu sa i bez struje a koje je pripremio Antonio Crnković. Nazočne je pozdravio i Dražen Brajdić, predsjednik Udruge Turanj i otvorio izložbu „Se na letriku“ a potom je otkrivena i spomen-ploča na zidu „stare škole“ kao podsjetnik da je prije 100 godina zasijala prva žarulja u Brod Moravicama.

Spomen-ploču otkrio je Branko Tušek

Spomen-ploču otkrio je Branko Tušek, nekadašnji upravitelj pogona Elektroprimorja u Skradu a postavila ju je Etno udruga Turanj u čijoj je organizaciji tako obilježen još jedan od datuma značajnih za razvoj Bord Moravica.

Oglasi

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Facebook.com/Etno udruga Turanj

%d blogeri kao ovaj: