Primorsko goranska županija

ZA PROVEDBU KAPITALNIH PROJEKATA: Županija u proteklih deset godina u goransko školstvo uložila više od 10 milijuna kuna


Oglasi

GORSKI KOTAR – Za provedbu kapitalnih projekata u goranskim školama, u proteklih deset godina Primorsko-goranska županija ukupno je uložila 10,5 milijuna kuna. Dodatno, u navedenom je razdoblju za opremanje osnovnih i srednjih škola PGŽ izdvojila 2,5 milijuna kuna a za njihovo investicijsko održavanje 8,6 milijuna kuna, stoji u novom priopćenju Županije u kojem nakon nedavnog rezimea ulaganja u zdravstvo Gorskog kotara sada donosi desetogodišnji presjek financiranja goranskog školstva koje obuhvaća 38 školskih objekata.

Primorsko-goranska županija organizira poseban prijevoz učenika putnika

Uz gore navedeno u priopćenju se ističe da Primorsko-goranska županija organizira poseban prijevoz učenika putnika za osnovne škole na području Vrbovskog i Delnica, čiji troškovi iznose 826.000,00 kuna te da stovremeno, zbog loše prometne povezanosti udaljenih naselja i visokih troškova prijevoza, Primorsko-goranska županija za svih deset goranskih osnovnih škola organizirala prijevoz kombi vozilima, jedinstven u Hrvatskoj.

Županija financirala nabavu 23 kombi vozila za svih deset osnovnih škola

Od 2002. godine, kada je i uspostavljen takav oblik prijevoza osnovnoškolaca, Primorsko-goranska županija je financirala nabavu 23 kombi vozila za svih deset osnovnih škola na području Gorskog kotara u iznosu od oko 4,1 milijun kuna uz dodatno financiranje troškova korištenja kombi vozila u iznosu od 500.000 kuna, stoji u priopćenju PGŽ-e. Posebno se, naglašavaju u PGŽ-i, vodi računa u izdvajanjima u školske programe iznad zakonskog standarda. Radi se o programima Školskog kurikuluma, produženog boravka učenika putnika i odlaska učenika na natjecanja.

Financiranje programa Školskog kurikuluma

Financiranjem programa Školskog kurikuluma zadovoljavaju se različite potrebe i interesi učenika, čime im se omogućava stjecanje znanja i umijeća izvan redovite nastave prema individualnim sklonostima, za što je od 2013. godine uloženo 5 milijuna kuna za učenike i škole na goranskom području. Važno je istaknuti i projekt Sufinanciranja rada pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama kroz koji je Primorsko-goranska županija od 2013. godine financirala rad 53 pomoćnika u nastavi u školama Gorskog kotara iz županijskih izvornih sredstva i europskih sredstava Kohezijskog fonda u iznosu od 2,4 milijuna kuna, stoji u objavi PGŽ-e o ulaganjima u goransko školstvo.

Oglasi

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: Ilustracija, arhiva Gorske novosti, Nensi TATAR/ pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: