Primorsko goranska županija

ŽUPAN ZLATKO KOMADINA: Obišao poplavama ugrožena područja uz dolinu rijeke Kupe


Oglasi

GORSKI KOTAR – Poplavama ugrožena područja uz dolinu rijeke Kupe, u Gorskom kotaru danas je obišao župan Zlatko Komadina.

Održan sastanak

Tom prilikom u sjedištu Cesta Rijeka u Delnicama je održan i sastanak vodstva Stožera civilne zaštite PGŽ s državnim službama na kojem su uz župana Komadinu bili načelnik Stožera Mladen Šćulac, Matko Škalamer, pročelnik Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, te predstavnice Grada Delnica gradonačelnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner.

Bujične vode i ogromna količina kiše

Nakon razgovora i dobivenih informacija s terena župan Komadina je kazao da je voda u opadanju i da se u ovom trenutku neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. – Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala, kazao je Komadina. Komadina je i dodao da će se županijske ceste dovesti u redovno stanje, iako neće biti proglašena elementarna nepogoda te da je Županija spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji.

Oglasi

Odgovor na reakciju delničke gradonačelnice

To obećanje župana bio je odgovor na reakciju delničke gradonačelnice Mihelčić koja je ukazala na velike štete od poplave na cestama koje su po kategoriji većinom nerazvrstane, što je trošak Grada Delnica, te izrazila bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. – Radi se o velikom broju kilometara, puno naselja i malo stanovnika, ali mora imati prohodnost, rekao je župan i napomenuo da se ovakva situacija nije dogodila u posljednjih dvadesetak godina. Na sastanku su iz Hrvatskih voda izvijestili, da su za područje oko Kupe na snazi redovne mjere 2. stupnja zaštite od poplava.

Točna procjena nastalih šteta znat će se tek početkom tjedna

Sve službe su na terenu i prate situaciju a cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka. U posljednjih nekoliko dana pale su ogromne količine oborina što je rezultiralo iznimno visokim vodostajem rijeke Kupe koji je na pojedinim vodomjernim stanicama dosegnuo i povijesne maksimume i obzirom na prognozu očekuje se smanjenje padalina i smirivanje situacije a točna procjena nastalih šteta znat će se tek početkom tjedna, istaknuto je na današnjem sastanku Stožera civilne zaštite PGŽ održanom u Delnicama nakon kojeg su sudionici obišli poplavljeno područje u dolini Kupe kod mjesta Kuželj i Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: