Primorsko goranska županija

U PRATNJI DOMAĆINA ZLATKA KOMADINE: Županijske projekte u Gorskom kotaru obišao međimurski župan Matija Posavec


Oglasi

GORSKI KOTAR – Nakon istarskog, županijske projekte u Gorskom kotaru obišao je i međimurski župan.

Potpisivanje Sporazuma o suradnji i povezivanju Županija

Matija Posavec župan Međimurske županije u pratnji domaćina primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, obišao je Stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi te Centra za posjetitelje „Velike zvijeri“ i Objekta za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici a razlog tog službenog posjeta delegacije Međimurske županije Primorsko-goranskoj bio je potpisivanje Sporazuma o suradnji i povezivanju tih dviju Županija na projektu „Putovima Frankopana“.

Korak više u povezivanju dviju regija

U cilju očuvanja povijesne i kulturne baštine i ostavštine plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana, Primorsko-goranska županija, kao županija Frankopana, i Međimurska županija, županija Zrinskih, razvijat će zajedničke projekte i koristiti dostupne nacionalne i EU fondove te kroz obnovu infrastrukture i podršku kulturnim manifestacijama obogaćivati kulturnu i turističku ponudu u županijama, istaknuto je na potpisivanju Sporazuma u Dvorcu Nova Kraljevica, koji je korak više u povezivanju ovih dviju regija. Župan Posavec zahvalio se na gostoprimstvu te istaknuo kako je Primorsko-goranska županija nositelj jednog izuzetno vrijednog projekta, ne samo za Primorsko-goransku županiju nego za cijelu Hrvatsku, pa i Europu. – Nije slučajno da je upravo taj projekt proglašen kao jedan od najboljih po ocjeni hrvatske javnosti na nedavnom izboru Jutarnjeg lista, Hrvatske zajednice županija i Predstavništva EU parlamenta u Hrvatskoj, naveo je Posavec i dodao kako se u sklopu posjeta razgovaralo i o održivom turizmu, poljoprivredi i gospodarskoj suradnji.

Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana”

Nagrađeni projekt Kulturno-turistička ruta “Putovima Frankopana” Primorsko-goranska županija pokrenula je inspirirana ostavštinom slavne hrvatske obitelji Frankopan koja je od početka 12. do druge polovice 17. stoljeća na području Primorsko-goranske županije ostavila brojna svjedočanstva svoga utjecaja i moći, a s ciljem obnove, očuvanja, zaštite i održivog korištenja frankopanske materijalne i nematerijalne baštine. Kulturna ruta donijela je sanaciju, obnovu i vraćanje života u baštinjena frankopanska zdanja. Priča je to o njihovom putu kroz stoljeća koji je od povijesnog značaja, a odigrava se u 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna kompleksa.

AUTOR: Nensi TATAR

FOTO: pgz.hr

%d blogeri kao ovaj: