gospodarstvo

NAKON POSKUPLJENJA SMANJUJE SE BROJ ODVOZA SMEĆA – Hoće li se stanovnici uskoro gušiti u smeću!?


Oglasi

DELNICE – Nakon poskupljenja cijene smeća, sada su u Komunalcu odlučili smanjiti broj odvoza kanti u mjesecu. Nova je to situacija u Delnicama koja je digla veliku prašinu. Prvo su se počeli buniti stanovnici jer ne samo da su im nove cijene veliki udar po džepu nego će, boje se, novom odlukom Komunalca sada kao u Zagrebu biti i zatrpani smećem.

Stanovnici ljuti, Grad se ograđuje a SDP proziva

Onda se oglasio Grad Delnice i to objavom Važne obavijesti u kojoj se prvenstveno ograđuje od takve odluke Komunalca te umiruju stanovnike kako će to probati što hitnije riješiti u njihovu korist. A potom su uslijedile i reakcije najglasnije delničke oporbe SDP-a koja raskrinkava nefunkcionalan odnos gradske vlasti sa gradskim firmama. I dok je Delničanima koji svoje režije moraju plaćati puna kapa da se preko njihovih leđa rješavaju smetnje na relaciji Grad – Komunalac iz Grada im šalju poruku kako su sazvali hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će probati riješiti nastalu štetu. U nastavku teksta prenosimo objave – Važnu obavijest, Grada Delnica i priopćenje SDP-a Delnice.

Važna obavijest

Poštovani sugrađani,

bez prethodnog dogovora s Gradom Delnice, Komunalac vodoopskrba i odvodnja d.o.o. donio je odluku i od ovog tjedna promijenio dinamiku odvoza mješovitog komunalnog otpada. Dosad se otpad odvozio jednom tjedno na većem dijelu Grada Delnica, no sada je prema Odluci Komunalca učestalost smanjena na dva puta mjesečno.

Nepovoljna odluka

Ovakvu odluku Grad Delnice smatra nepovoljnom za građane Delnica, kao i za kvalitetno komunalno upravljanje gradom i održavanje grada čistim mjesto za život.

Još jednom napominjemo, da ova promjena nije usuglašena s Gradom Delnicama te na traženje Gradonačelnice nije dostavljeno razumno obrazloženje niti obavijest, kao što nisu niti osigurani svi preduvjeti za provođenje ove dinamike odvoza, a da se u isto vrijeme zaštite i poštuju svi akti i mjere zaštite zdravlja i okoliša.

Ukoliko stigne argumentirano obrazloženje o tome će svi biti obaviješteni

Možemo jedino nagađati da se ovaj postupak opravdava člankom 10. stavkom 1. Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada u kojoj je navedeno da se usluga može vršiti minimalno dva puta mjesečno, ali donošenje ovakve bitne odluke za građane Delnica ne može se donijeti niti provesti bez dogovora i u suradnji s gradskom upravom.

Do sada je učestalost odvoza definirana četiri puta mjesečno, ali ne na svim područjima Grada Delnica iz kojeg razloga smo ostavili mogućnost da to bude minimalno dva puta mjesečno za ona područja koja su nepristupačna ili nema dovoljno otpada za prikupljanje u toj dinamici.

Kako bismo spriječili daljnju štetu za naše građane i Grad Delnice, Gradonačelnica je sazvala hitnu sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se navedeni članak izmijeniti na način da se usluga odvoza mješovitog komunalnog otpada mora provoditi minimalno jednom tjedno.

Ukoliko do sjednice Gradskog vijeća stigne argumentirano obrazloženje koje uz preduvjet da su osigurani veći spremnici i ostali tehnički uvjeti koje zahtijeva promjena dinamike odvoza o tome će biti obaviješteni svi građani Grada Delnica.

Molimo Vas da sve primjedbe o nastaloj neugodi koje ćete slati na adresu Komunalca, pošaljete na znanje i Gradu Delnicama na pisarnica@delnice.hr kako bismo mogli imati uvid u broj nezadovoljnih građana, stoji u objavi Grada Delnice.

Osvrt SDP-a

U priopćenju SDP-a Delnice pod naslovom OSVRT NA ODVOZ OTPADA S PODRUČJA GRADA DELNICE stoji –

Od ovog tjedna odvoz otpada vrši se svaka 2 tjedna umjesto na tjednoj bazi. Ovime će doći do gomilanja otpada u Delnicama i okolnim naseljima, smanjiti će se kvaliteta života građana i povećati broj ilegalnih odlagališta otpada na području Grada. Možemo samo pretpostaviti kako će područje Grada izgledati kroz koji dan ako se ovakvo stanje produlji. Razvijali bi turizam i brinuli o građanima, a nismo u stanju osigurati osnovno – odvoz otpada iz grada. Sreća u nesreći je da smo usred zime, da je ljeto sad bi se gušili u smradu.

Nastavak rata na relaciji gradonačelnica – Komunalac Delnice

Pretpostavljam kako je ovo nastavak rata na relaciji gradonačelnica – Komunalac Delnice u kojem jedni druge optužuju za nerad i nesposobnost, a građani su ti koji ispaštaju.

Za četvrtak je sazvana sjednica Gradskog vijeća na kojoj ćemo mi vijećnici morati prisiliti Komunalac da odvozi otpad na tjednoj bazi, kad već gradonačelnica to ne može/ne zna. Barem nagađam kako će tako biti jer uz poziv nismo dobili ni dnevni red ni materijale, što dovoljno govori o tome kako je Grad ozbiljan u svojem radu. Ovo će biti jedna od rijetkih sjednica Gradskih vijeća u Hrvatskoj na koju vijećnici dolaze, a da ne znaju o čemu će glasati. Slika i prilika Delnica danas. Poziv prilažem uz objavu.

Ono što većina građana ne zna, a uskoro će postati mnogo važnije od broja odvoza otpada. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Delnica u prosincu (dakle prije manje od mjesec dana) donesena je odluka o poskupljenju odvoza otpada. Za odluku su glasali vijećnici naše gradonačelnice, njeni koalicijski partneri iz HDZ-a i nezavisni vijećnik Davorin Klobučar. Njima možete zahvatiti za povećanje cijene odvoza otpada koje je na snazi od ove godine. Mi ostali smo bili PROTIV jer nam nije suvislo objašnjeno zašto je ovo poskupljenje predloženo. Odluka je trebala biti donesena prije godinu dana, ali se naša gradska vlast nije mogla odlučiti o cijeni, pa su nam slali 5 prijedloga dok nisu konačno iz šestog pokušaja shvatili što žele i to poslali na glasanje.

Isti oni koji se danas bore za interese građana Grada Delnica jučer su glasali za povećanje cijene

Ukratko isti oni koji se danas bore za interese građana Grada Delnica jučer su glasali za povećanje cijene istim tim građanima. Politikantstvo zbog kojeg građani sve manje vjeruju političarima i zbog kojeg je izlaznost na svake sljedeće izbore sve manja.

Sada se eto isti ti ljudi bore za veći broj odvoza otpada, ali istovremeno ne spominju veću cijenu koju su ONI predložili i ONI izglasali.

Dakle nije Komunalac taj koji je dao prijedlog poskupljenja na sjednicu Gradskog vijeća u prosincu nego gradonačelnica. U tom prijedlogu jasno stoji kako odvoz otpada ide 2 puta mjesečno. Sad su tek shvatili što su izglasali, pa nepunih mjesec dana kasnije moraju sazivati sjednicu vijeća i popravljati štetu koju su sami izazvali.

Niz pitanja na koja nema odgovora.

Jasno mi je kako cijena odvoza otpada mora ići gore, no ne bez suvislog obrazloženja kojeg nismo dobili. Da li će veći broj odvoza povećati troškove poslovanja Komunalca? Ako dođe do gubitaka u poslovanju tko će iste nadoknaditi? Na temelju čega je definirana cijena odvoza otpada? Koji su kriteriji za umanjenje cijene odvoza? Zašto sve ostale općine koje Komunalac pokriva imaju jednu cijenu, a Delnice drugu? Niz pitanja na koja nema odgovora.

Ako Komunalac obmanjuje građane onda je dužnost gradonačelnice Delnica da direktora tog Komunalca pozove na odgovornost i zatraži njegovo razriješenje što sam joj i rekao na prošloj sjednici Gradskog vijeća. Ona to nije učinila iz meni nepoznatih razloga.

Zeleno srce Hrvatske zatrpano otpadom, slika i prilika Delnica danas, zaključuje delnički SDP u svom priopćenju.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Facebook/Grad Delnice,SDP Delnice

%d blogeri kao ovaj: