crna kronika

NAKON TRI I POL GODINE : Počelo suđenje Đurđici Polovini, bivšoj bankarskoj službenici


Oglasi

VRBOVSKO – Đurđici Polovini (66) iz Gomirja, bivšoj blagajnici Erste & Steiermarkische banke u poslovnici u Vrbovskom, počelo je suđenje na riječkom Županijskom sudu. 

Optužnica je tereti da je prisvajala novčana sredstva sa računa ukupno 49-ero klijenata te se okoristila za ukupno 8.644.366,00 kuna

Na optuženičku klupu u sudnici Polovina je sjela nakon godinu dana i devet mjeseci od dizanja optužnice od strane Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci po kojoj se tereti  da je od 2005. do lipnja 2019. godine kao blagajnica poslovnice banke u Vrbovskom protivno propisima i aktima o poslovanju banke provodila neovlaštene transakcije u računalnom sustavu, sastavljala neistinitu poslovnu dokumentaciju i prisvajala novčana sredstva sa računa ukupno 49-ero klijenata te se okoristila za ukupno 8.644.366,00 kuna na štetu banke koja je obeštetila klijente. Optužena je za čak 117 kaznenih djela i to 49 kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, 20 kaznenih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave i 48 kaznenih djela računalnog krivotvorenja.

Ne smatra se krivom i ne priznaje imovinsko-pravni zahtjev

Kako danas prenosi Portal Burin, na prvoj raspravi u sudnici optužena Polovina, koja se inače brani sa slobode, izjavila je da se ne smatra krivom te da imovinsko-pravni zahtjev od 7,5 miliju kuna koji je postavila banka ne priznaje. Uz to Polovina je izjavila da je lošeg imovnog stanja, objasnivši da je od 2019.godine u mirovini koja iznosi oko 4.300 kuna te joj je blokirana no ima zaštićeni račun, stoji u današnjoj objavi riječkog Portala Burin.

Kronologija najveće bankarske prevare u vrboščanskoj povijesti

Podsjetimo, slučaj bankarice i najveće bankarske prevare u vrboščanskoj povijesti počeo je 2019. godine i to u kolovozu kada ju je policija uhitila prema kaznenoj prijavi Državnog odvjetništva za kaznena djela zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene ili poslovne isprave te je odvedena u pritvor.

Opsežno kriminalističko istraživanje

Nakon opsežnog kriminalističkog istraživanja koje je trajalo više od mjesec dana sumnjičilo ju se da je bez znanja i odobrenja klijenata koji su bili vlasnici deviznih i kunskih računa u bankarskom računalnom sustavu evidentirala navodne isplate klijentima, iako takve isplate nisu obavljene. Pri tom je izradila nevjerodostojnu dokumentaciju o isplatama, a neovlašteno podignuti novac zadržala za sebe. Isto tako, sumnjičilo ju se da u računalnom sustavu nije evidentirala primljene uplate niti položila novčana sredstva već ih je zadržala za sebe.

Kaznena djela činila od 2005.

Nakon te istrage od mjesec dana utvrđeno je da je osumnjičena bankarska blagajnica kaznena djela počinila u vremenu od 2005. do lipnja 2018. godine prilikom čega je oštetila devetnaestero klijenata i vrbovščansku filijalu Erste banke čija je bila zaposlenica za iznos od oko dva milijuna kun te da se kriminalističko istraživanje slučaja nastavlja.

Pretragom kuće pronađeni i oduzeti predmeti i dokumentacija

 Četiri mjeseca kasnije, u studenom, policija ponovo privodi vrboščansku bankarsku službenicu, zaposlenicu filijale Erste Banke pretražena joj je kuća gdje su pronađeni i oduzeti predmeti i dokumentacija koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, računalno krivotvorenje i krivotvorenje isprava narastao je i broj oštećenih klijenata na dvadeset kao i iznos sa dva milijuna na čak 5.5 milijuna kuna.

Novi slučajevi pronevjere

U travnju 2020. godine u nastavku istrage vrboščansku bankarsku blagajnicu tereti se za još sedam novih slučajeva pronevjere. Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske podnosi protiv nje još jednu kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju jer je kao djelatnica banke s računa sedmero hrvatskih državljana bez ovlasti podizala i prisvojila novac.

Optužba  za čak 117 kaznenih djela

Također je neovlašteno unijela i izmijenila računalne podatke koji imaju vrijednost za pravne odnose u namjeri da se oni uporabe kao vjerodostojni čime je počinila i kazneno djelo računalnog krivotvorenja a klijente i banku oštetila za više od 1.187.000 kuna, stajalo je tada u policijskom izvješću uz opasku kako se kriminalističko istraživanje nastavlja. Godinu dana kasnije DORH optužuje omiljenu vrboščansku bankovnu blagajnicu za čak 117 kaznenih djela kroz koja se okoristila za ukupno 8.644.366,00 kuna oštetivši 49 klijenata Erste banke.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Arhiva Gorske novosti

%d blogeri kao ovaj: