politika

PGS-OVA OPĆINSKA VIJEĆNICA IZ FUŽINA NATAŠA BLAŽEVIĆ STARČEVIĆ O VISOKOJ CIJENI VODE : Mnoštvo je pitanja na koja stanovništvo mora dobiti odgovore nadležnih u lokalnim samoupravama i Komunalca 


Oglasi

DELNICE – O enormnom poskupljenju vode delničkog komunalnog društva koji je nadležan nad većim dijelom goranske vodoopskrbe, ponovno su se oglasili iz PGS-a Fužine točnije njihova općinska vijećnica Nataša Blažević Starčević. Nakon što je sa svojim stranačkim kolegom, također vijećnikom u Fužinama Slobodanom Hušom i na Vijeću ali i medijskim objavama već iznosila stajališta PGS-a o toj problematici, Blažević Starčević jučer je u Delnicama održala novu tiskovnu konferenciju na kojoj je izašla i sa novim saznanjima vezanim uz vodoopskrbu Gorskog kotara. Jedna od novina o kojima na tiskovnoj progovara Blažević Starčević je izjava direktora Komunalca da neke jedinice lokalne samouprave, neredovito podmiruju svoje obaveze prema Komunalcu pa se, smatra ona, nameće pitanje da li je to još jedan od razloga zbog čega većina Gorana plaća sumanuto visoko cijenu vode.

Nataša Blažević Starčević

Evo što je o svemu tome na jučerašnjoj tiskovnoj kazala vijećnica PGS-a Fužine Nataša Blažević Starčević. – Goransko komunalno društvo „Komunalac“ 29. je rujna prošle godine, na prijedlog direktora, a uz odobrenje Skupštine Društva, koju čine (grado)načelnici tamošnjih lokalnih samouprava, radikalno povisilo cijenu vode svojim korisnicima, stanovništvu Gorskoga kotara, varijabilni dio sa 6.90 na 11.37 kuna, odnosno fiksni dio sa 16.70 na 25.15 kuna. Direktorovo obrazloženje za tako veliko poskupljenje bilo je „enormno poskupljenje električne energije“. Istina, spominjao je i nekakve materijalne troškove, ali je sve vrijeme inzistirao na novoj cijeni električne energije kao glavnom uzroku skoka cijene vode za građanstvo. Uskoro je, kao što je poznato, Vlada RH donijela Uredbu kojom je ograničila povećanje cijene električne energije i to, pojašnjeno je tada, kako komunalna poduzeća, odnosno vodovodi ne bi povisili cijenu vode. Vladina je Uredba na snagu stupila u listopadu, dakle neposredno nakon što je „Komunalac“ digao cijenu vode, istaknula je u uvodu PGS-ovka Blažević Starčević.

Oglasi

Što se čekalo s analizom?

– S obzirom na tumačenja direktora Tomića, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, na kojoj je iznosio rezultate poslovanja „Komunalca“, pitala sam ga koliki su troškovi Društva na ime električne energije za listopad, studeni i prosinac, kada je njezina cijena spuštena, a na moje golemo iznenađenje odgovorio je da te podatke nema. Mislim da ih je imao i znao, ali ih nije htio reći kako bi izbjegao daljnju raspravu i pitanja zašto nije predložio spuštanje cijene vode analogno padu cijene energije, istaknula je Blažević Starčević te dodala – tek nakon što smo javno postavili ta pitanja direktor se, isto tako javno, obratio, a u njegovoj lamentaciji dominiraju riječi „analiza“ i „procedura“. U redu, shvaćamo potrebu analiziranja i poštivanja procedura, ali ga pitamo zbog čega se u sve to nije krenulo odmah po donošenju Vladine Uredbe, odnosno istom brzinom kao poslije poskupljenja energije. Tim više što je Tomić sam naglasio da se vide pozitivni učinci Uredbe. Ali ne zna ili ne želi reći koji su to učinci, a proceduru pojeftinjenja vode nije pokrenuo, istaknula je PGS-ova vijećnica iz Fužina pa naglasila I, po njoj, jednu nelogičnost u famoznim procedurama „Komunalca“. Uredba je stupila na snagu u listopadu, ali u izvještaju o provedenom Savjetovanju sa zainteresiranom javnošću iz mjeseca rujna, dakle, daleko prije primjene Uredbe doslovno stoji: „Istovremeno s drastičnim povećanjem materijalnih troškova, a naročito troškova električne energije koji su nam i uz primjenu Uredbe Vlade RH veći tri i pol puta nego do sada…“.

Oglasi

Drastično poskupljenje „Naknade za razvoj“

– Dakle, već u rujnu direktor tvrdi da je cijena struje tri i pol puta veća, kaže Blažević Starčević te se pita – Kako to direktor zna?, U dosluhu je s nekim u Banskim dvorima? Moram, međutim, ispraviti još jednu njegovu netočnu tvrdnju. Naime, naglasio je u svom odgovoru PGS-u da je „Komunalac“ posljednji put korigirao cijene usluga vodoopskrbe 1. siječnja 2016., ali tome baš i nije tako. Točan je podatak da je cijena zadnji put promjena 1. siječnja 2020. godine i to na stavci „Naknada za razvoj“, a cijena je s 1.20 skočila na okruglih 5.00 kuna po potrošenom kubnom metru vode. Pojašnjeno je tada da je razlog projekt „Aglomeracija“, odnosno, kako mi to ovdje kolokvijalno kažemo, zbog Švicaraca i njihovog ulaganja u goransku vodoopskrbu, istaknula je Nataša Blažević Starčević pa dodatno pojasnila da u tom projektu s 85 posto sredstava sudjeluje Švicarska, s 5 posto Hrvatske vode, a preostalih deset posto ulažu lokalne samouprave, dakle općine i gradovi. Društvo „Komunalac“ spominje se kao nositelj projekta i onaj kome će sredstva za njegovu realizaciju uplatiti i Hrvatske vode i lokalne samouprave, a „Komunalac“ će ih transferirati po ispostavljenim situacijama.

Oglasi

Podržavaju li načelnici Tomićeve prijedloge o poskupljenju jer on podmiruje njihove ugovorne obaveze?

– No, u ugovoru potpisanom između Općine Fužine i „Komunalca“ 2020. godine precizno je naznačen iznos što ga Općina mora isplatiti u apsolutnom iznosu unutar spomenutih deset posto „Komunalcu“ kao investitoru projekta, a da će „Komunalcu“ 90 posto svih sredstava doznačiti Hrvatske vode na čiji će račun sjesti i novci iz Švicarske. Prema tome, moje je pitanje zbog čega nam je 2020. godine na računu vodoopskrbe višestruko dignuta „Naknada za razvoj“ kada je iz ugovornih obaveza bjelodano da „Komunalac“ u tom projektu ne sudjeluje s vlastitim sredstvima, pitala je vijećnica Primorsko goranskog saveza pa k tome dodala i da direktor Tomić u studenom u „Novom listu“ izjavljuje kako je „…važno istaknuti da je značajan iznos sredstava iz ‘Naknade za razvoj’ iskorišten za pravovremeno podmirenje obaveza prema izvođačima radova na tom projektu budući da Grad Delnice, kao i neke druge jedinice lokalne samouprave, a koji su naši osnivači i vlasnici, neredovito podmiruju svoje obaveze prema ‘Komunalcu’ bez obzira na potpisane ugovore o sufinanciranju.“.

– Dakle, imam još pitanja za direktora Tomića. Koje su to još lokalne samouprave koje ne ispunjavaju svoje obaveze sukladno obavezama iz ugovora o projektu „Aglomeracija“, koliko ih neredovito podmiruju i u koji su točno iznosi nepodmirenih obaveza. Uz to, znači li to da mi u Gorskom kotaru plaćamo tako veliku „Naknadu za razvoj“ zbog toga što općine i gradovi ne podmiruju svoje obaveze prema „Komunalcu“? Hoće li „Komunalac“ lokalnim samouprava oprostiti taj dug? I koliki je on uopće? Na koncu, je li upravo to najveći razlog što načelnici tako žestoko podržavaju direktora Tomića i njegov prijedlog da nam se radikalno digne cijena vode, ali ne da se i smanji poslije donošenja Uredbe Vlade RH? Ako će, pak, općine vratiti svoja dugovanja, zbog čega i dalje plaćamo sumanuto visoko cijenu vode i tako ogromnu „Naknadu za razvoj“?, istaknula je između ostalog na tiskovnoj Blažević Starčević koju je zaključila izjavom –

Stanovništvo ima pravo na sve odgovore

Pitanja je mnogo, ali građanke i građani imaju pravo znati odgovore na njih, moraju znati kako se i zašto troši njihov novac, kako nadležni raspolažu javnim novcem. Stanovništvo nemalo plaća usluge „Komunalca“, puni općinske proračune i ima pravo znati gdje se i kako na kraju taj novac troši.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : PGS

%d blogeri kao ovaj: