ostalo

SJEĆANJE NA TRAGIČNI PARTIZANSKI MARŠ : U sklopu obilježavanja premijerno prikazan dokumentarno-igrani film “Matić poljana – život ili smrt”


Oglasi

MRKOPALJ – Jučer je u Mrkoplju premijerno prikazan dokumentarno-igrani film “Matić poljana – život ili smrt”, autora Rasima Karalića. Projekcija filma održana je u sklopu ovogodišnjeg programa 61. Memorijala mira, kojim se obilježava 79. godišnjica tragičnog marša preko Matić poljane kada se u noći s 19. na 20. veljače ratne 1944. godine smrznulo 26 partizana pripadnika 2. brigade 13. Primorsko-goranske divizije. – Ovaj dokumentarno- igrani film kronika je jedne ljudske tragedije. Donosi svjedočanstvo preživjelih sudionika tragičnog marša preko Matić poljane nadomak Mrkoplja u Gorskom kotaru. U zimu 1944. g. partizanske jedinice Druge brigade 13. primorsko- goranske udarne divizije vode teške i iscrpljujuće borbe na području Like. Štab Divizije na čelu sa komandantom Veljkom Kovačevićem i komandantom Druge brigade Viktorom Bubnjem donose odluku da Brigadu upute na slobodni teritorij Gorskog kotara preko padina Bjelolasice, napisao je Rasim Karalić predstavljajući svoj film “Matić poljana – život ili smrt”, koji je premijerno prikazan na Memorijalu obilježavanja obljetnice marša u Mrkoplju.

Goranskom filmašu iz Delnica i nagrađivanom dokumentaristu, Rasimu Karalić film o partizanskom maršu preko Matić poljane jedan je u nizu dosada snimljenih dokumentarnih filmova a koji su uz ovu ratnu tematiku, socijalnog karaktera o “malim”, običnim ljudima koji rade teške i neobične poslove te o starim zanatima koji su u nestajanju.

Na premijeri filma u Mrkoplju bio je i 100-godišnji Franjo Jelušić, sudionik tog tragičnog partizanskog marša i jedini živući svjedok stradanja suboraca, a čije je svjedočanstvo zabilježeno u filmu.

Najavu za film pogledajte klikom na sliku:

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO/VIDEO : Rasim Karalić

%d blogeri kao ovaj: