politika

ZBOG NEIZGLASAVANJA PRORAČUNA : Na sjednici Vlade RH raspušteno Gradsko vijeće Grada Čabra – prijevremeni izbori najranije za 90 dana


Oglasi

ČABAR – Gradsko vijeće Grada Čabra je raspušteno. Odluka o raspuštanju je donesena na zadnjoj sjednici Vlade RH, održanoj prije četiri dana.

Kako je istaknuo ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministarstvo je na temelju zaprimljenih podataka utvrdilo da između ostalih lokalnih samouprava i Grad Čabar nije donio proračun za 2023. godinu kao niti Odluku o privremenom financiranju. Proračun je predložen od strane gradonačelnika no predstavničko tijelo nije donijelo proračun kao niti Odluku o privremenom financiranju, čime su se stekli uvjeti za raspuštanje tog predstavničkog tijela odnosno Gradskog vijeća Čabra, istaknuto je na sjednici Vlade nakon čega je prijedlog o raspuštanju i prihvaćen.

Raspuštanjem Gradskog vijeća, vijećnicima prestaje mandat a Vlada će imenovati posebnim rješenjem povjerenika u Gradu Čabru za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Čabra. Povjerenik preuzima sve ovlasti Gradskog vijeća a sredstva za njegov rad osiguravaju se u proračunu Grada Čabra.

Isto tako raspuštanjem Gradskog vijeća počinju teći zakonski rokovi u kojima se moraju održati prijevremeni izbori. Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi protiv rješenja Vlade o raspuštanju Gradskog vijeća može se podnijeti tužba Visokom upravnom sudu i to u roku od 8 dana od objave rješenja. Taj postupak je hitne naravi te Visoki sud mora odlučiti u roku od 30 dana. Ako je tužba odbačena ili odbijena Vlada raspisuje prijevremene izbore u roku od 90 dana od odluke Visokog suda.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Facebook/Grad Čabar

%d blogeri kao ovaj: