kultura i zabava vijesti

DANAS POČINJE 60. GORANOVO PROLJEĆE : Na centralnoj svečanosti u Goranovom Lukovdolu sutra dodjela pjesničkih nagrada

Amfiteatar i spomenik Ivanu Goranu Kovačiću u Lukovdolu

Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu osvojio je Senko Karuza za knjigu Nestajanje (MeandarMedia, 2020.), dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen Ektoplazma.

LUKOVDOL – Danas počinje obilježavanje Goranovog proljeća. Najdugovječnija i najznačajnija pjesnička manifestacija koja se prvi put održala davne 1964. godine, ove godine slavi 60. obljetnicu.  Na jubilarnom Goranovom proljeću Nagradu Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu osvojio je Senko Karuza za knjigu Nestajanje (MeandarMedia, 2020.), dok je ovogodišnji dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike Vid Bešlić, za rukopis naslovljen Ektoplazma.

Festival se otvara u Zagrebu pjesničkim čitanjem laureata i laureatkinja nagrada Goranov vijenac, Ivan Goran Kovačić i Goran za mlade pjesnike. U Kinu Kinoteka s početkom u 20 sati tridesetak pjesnikinja i pjesnika čitat će uživo, prikazivat će se arhivski video-materijali iz povijesti festivala te će nastupiti glazbena skupina Dunjaluk, sve u režiji Hrvoja Korbara.

Na centralnoj svečanosti Goranovog proljeća, koja će se održati sutra na rođendan pjesnika Ivana Gorana Kovačića i prvi dan proljeća u njegovom rodnom Lukovdolu dodjeljuju se pjesničke nagrade laureatima Goranovog vijenca i Gorana za mlade pjesnike te  nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola. Dodjelu će popratiti glazbeni i folklorni program sekcija SKUD-a Ivan Goran Kovačić.

Nakon Lukovdola isti dan manifestacija se seli u Rijeku i to Antikvarijat Ex libris, gdje će u 19 sati  započeti program posvećen platformi Versopolis, europskoj mreži pjesničkih festivala s više od trideset partnera, koja promiče nove i zanimljive europske glasove. Nastupaju Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija). Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, uz prijevode pjesama a svježe otisnute knjige pjesnika koji nastupaju, na hrvatskom i engleskom jeziku, bit će dostupne besplatno.

Festival se u Rijeci nastavlja i dan poslije u srijedu, u Muzej moderne i suvremene umjetnosti gdje će u 19 sati uz ovogodišnje laureate, nastupiti sjajni domaći i strani pjesnici i pjesnikinje : Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija),Ija Kiva (Ukrajina), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH). Za rock’n’roll ritam u srijedu zadužena je grupa Turisti.

U četvrtak se manifestacija vraća u Zagreb, gdje će se održati i zatvaranje pjesničkog festivala. Na Akademiji dramskih umjetnosti, scena F22 s početkom u 20 sati  nastupit će ovogodišnji laureati te niza izvrsnih domaćih i stranih festivalskih gostiju : Anna Ayanoglou (Francuska), Dan Coman (Rumunjska), Marija Dejanović (Hrvatska), Ottó Fenyvesi (Mađarska), Thanos Gogos (Grčka), Madara Gruntmane (Latvija), Helen Ivory (Ujedinjeno Kraljevstvo), Ija Kiva (Ukrajina), Josep Pedrals (Španjolska/Katalonija), Muanis Sinanović (Slovenija) i Mile Stojić (BiH).
Na zatvaranju, za glazbenu podlogu za vrijeme čitanja i solo-koncert zadužen je Dimitrije Dimitrijević.

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Facebook/Goranovo proljeće

%d blogeri kao ovaj: