gospodarstvo vijesti

JEDAN DAN ANTENA, DRUGI DAN DIMNJAK – U nepune dvije godine ponavlja se scenarij kamuflaže koji sve više zabrinjava stanovnike   


Građani za postavljanje stakla na lođi trebaju građevinsku dozvolu, a operateri za glomazne antenske stupove koji dokazano zrače ne trebaju.

Oglasi

DELNICE – Jedan dan antena a drugi dan dimnjak – ponovljeni je scenarij kamuflaže i to samo nakon nepune dvije godine na istoj lokaciji i istoj zgradi u središtu Delnica. Budući da to izaziva veliku zabrinutost stanovnika tog gradskog područja, ali i jer smatra da šira javnost mora biti informirana o tome što im se događa u neposrednom susjedstvu, reagirao je SDP-ov vijećnik Igor Pleše koji je na svom profilu na društvenoj mreži jučer objavio :

U nepune dvije godine niknula dva lažna dimnjaka

– Krajem 2021. godine na jednoj od zgrada u ulici S.S. Kranjčevića u Delnicama osvanula je telekomunikacijska antena (odnosno bazna stanica) jednog od naših mobilnih operatera. Zabrinuti za zdravlje okoline postavili smo pitanje (Tanja Jakovac, PGS) na Gradskom vijeću može li se nešto poduzeti kako bi se antena maknula iz samog naselja? Nažalost dobili smo odgovor kako Grad Delnice ne može ništa učiniti po ovom pitanju. Nakon nepune dvije godine jučer su na istoj zgradi postavili još jednu (pretpostavljam) telekomunikacijsku antenu koju su potom danas sakrili lažnim dimnjakom a koje su na samo 260 metara zračne udaljenosti od vrtića i osnovne škole, istaknuo je Pleše koji u nastavku dodaje, neke od činjenica, kako kaže, lako provjerljivih o baznim stanicama.

Za stakla na lođi treba građevinska dozvola, a za glomazne antenske stupove ne treba

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja Europe u kojoj se bazne stanice mogu postavljati bez ikakve konzultacije s lokalnom samoupravom, bez obveze izvještavanja javnosti, te bez izrade studije utjecaja na okoliš i zdravlje ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija je potvrdila na osnovi rezultata dvogodišnjih opsežnih istraživanja u 14 zemalja, provedenih od strane svoje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), kako su radio frekvencijska elektromagnetska polja potencijalno karcinogena za ljude .

Niz znanstvenih istraživanja utvrdio je veći rizik od tumorskih oboljenja kod stanovništva koje živi i radi u neposrednoj blizini baznih stanica, piše Pleše te  dodaje opasku  – građani za postavljanje stakla na lođi trebaju građevinsku dozvolu, a operateri za glomazne antenske stupove koji dokazano zrače ne trebaju.

Oglasi

Ima i pozitivnih primjera

U svom reagiranju Pleše ističe i pozitivne primjere iz Hrvatske koji pokazuju kako su se neke jedinice lokalne i regionalne samouprave konzultirale sa strukom i donijele potrebne pravilnike kako bi zaštitili svoje stanovništvo. Tako je, kaže Pleše, Istarska županija donijela Prostorni plan prema kojem antene moraju biti 400 metara udaljene od dječjih vrtića, škola i bolnica dok su u Delnicama dobili dvije antene na 260 metara zračne udaljenosti od vrtića i osnovne škole.

Ako predstavljaju i najmanju opasnost za stanovništvo tražit ću njihovo preseljenje!

Da li je 260 metara udaljenosti od vrtića i osnovne škole najbolja lokacija za postavljanje ne jedne već dvije antene?, Ako su antene sigurne (kako operateri tvrde) zašto ih je potrebno skrivati iza lažnih dimnjaka? i u konačnici Nije li se mogla naći bolja lokacija na rubu naselja?, pitanja su na koje se trebaju dobiti odgovori smatra SDP-ovac Pleše koji ističe da će kao gradski vijećnik poduzeti sve da sazna o tim nedoumicama uz poruku da ako se pokaže da bazne stanice predstavljaju i najmanju opasnost za stanovništvo tražit će njihovo preseljenje izvan naseljenog mjesta.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Igor Pleše

%d blogeri kao ovaj: