kultura i zabava vijesti

O ZAPUŠTENOSTI ANTIFAŠISTIČKIH SPOMENIKA U DELNICAMA : Gradonačelnica Mihelčić odgovara – Ide se u popis spomenika i plan sanacije


 Nisu svi spomenici zapušteni, oni na udaljenijim lokacijama su u lošem stanju, no nakon popisa i utvrđivanja statusa zaštite vjerujem da ćemo imati i plan sanacije, istaknula je Mihelčić.

Oglasi

DELNICE – Nakon što je delnička Udruga antifašista i antifašističkih boraca, na svojoj izbornoj skupštini prozvali Grad za mala financijska sredstva te iskazala svoje nezadovoljstvo stanjem delničkih spomenika Drugog svjetskog rata, odgovore na upućene kritike potražili smo kod gradske čelnice.

Gradonačelnicu Delnica, Katarinu Mihelčić pitali smo – Kojim iznosom Grad Delnice financijski pomaže UABA-u Delnice i slaže li se, sa izjavom iz Udruge, da su to premala sredstva ili misli da je to dovoljno za njihov rad?.

U svom odgovoru Mihelčić nije komentirala dosadašnja gradska sredstva nego se osvrnula na aktualnu godinu i kazala da se UABA-a kao i sve ostale udruge financira putem natječaja za javne potrebe. – Da li se udruga na ovogodišnji natječaj javila i koliko će sredstava dobiti na tom natječaju, znat ćemo po konačnim rezultatima idućeg tjedna, kratko je odgovorila Mihelčić te naglasila da Grad rad Udruge UABA podržava i osiguranjem prostora u gradskoj zgradi po cijeni najma od 0,07 eura po kvadratu i da za ukupni prostor 29 kvadrata mjesečno plaćaju 1,93 euro. 

Na naše pitanje u vezi zapuštenosti i neodržavanosti antifašističkih spomenika u Delnicama, Mihelčić je u svom odgovoru bila opsežnija ističući da su ti spomenici u različitim statusima i stanjima.

Konzervatorski zavod u Rijeci mi je na sastanku prošlog tjedna odgovorio da će ovih dana posjetiti Delnice zbog popisa spomenika koji su u statusu nacionalne zaštite, kao i onih visoke umjetničke vrijednosti, dok se oni lokalnog karaktera ponovno popisuju i utvrđuje im se stvarno stanje. Nisu svi spomenici zapušteni, većinu njih u centru Grada uređujemo i čistimo, popravljamo slova. Spomenici na udaljenijim lokacijama su u lošem stanju, no nakon popisa i utvrđivanja statusa zaštite vjerujem da ćemo imati i plan sanacije, odgovorila je Mihelčić te dodala da se nada da će i sama Udruga u novom sazivu povesti malo više računa o njima jer, kaže, mi svakako radimo na tome. 

Sa obzirom da su u UABA-i istaknuli i da iako pozvana gradonačelnica se nije odazvala Skupštini, Mihelčić je na to odgovorila da su razlozi njene spriječenosti bili privatnog karaktera a da zamjenika kojeg može delegirati, nema.

Na kraju svog odgovora gradonačelnica Delnica, Katarina Mihelčić istaknula je da joj je drago da će udruga nastaviti s radom, da je s ranijim predsjednikom Dukićem imala odličnu suradnju te novom vodstvu poručila ako im bude trebalo pomoći na bilo koji način da je Udruzi na raspolaganju.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Grad Delnice, UABA Delnice

%d blogeri kao ovaj: