sport i školstvo vijesti

GOVOR MOG ZAVIČAJA : Goranski osnovci i ove godine slavili zavičajni govor na tradicionalnom dijalektalnom sijelu

Čast za 31. obilježavanje pripala Čabru i njegovoj Matici hrvatskoj


Oglasi

ČABAR – O prirodi, djedovima i bakama, ljubavima i svemu što u životu djeteta i mladog čovjeka ima značenje, na svojim zavičajnim dijalektima pripovijedali su i ove godine goranski osnovci, okupljeni na 31. goranskom dijalektalnom sijelu – Govor mog zavičaja.

Nakon trideset godina održavanja dijalektalnih sijela Matice hrvatske, ogranak Delnice, u Mjesecu knjige, u školama Gorskog kotara, čast za 31. obilježavanje pripala je Čabru jer su grad Čabar i njegova Matica hrvatska uspjeli u nastojanju da svoj, čabarski govor bude priznat i zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, istaknuto je na manifestaciji.

Važnost i značaj očuvanje identiteta naglasila je predsjednica delničkog ogranka MH, Nives Marjanović pozdravivši sve učenike i njihove mentore na Sijelu na kojem su nakon uvodnog govora i pozdrava ravnateljice škole Silvane Šebalj Mačkić, nazočne pozdravili Antonio Dražović, gradonačelnik Čabra i Ivan Janeš predsjednik MH, ogranak Čabar te poklonili i prigodne poklone za škole.

Gost književnik ove je godine na Sijelu bio Radovan Tadej iz Zlobina koji je vrlo interesantno prikazao čakavicu koja se govori u mjestima Gorskog kotara i sjevernog Primorja pročitavši i nekoliko svojih pjesama.

Nakon nastupa pjevačkog zbora čabarske osnovne škole slijedio je nastup goranskih osnovnih i srednjih škola. Na svojim zavičajnim dijalektima pripovijedali su o prirodi, djedovima i bakama, ljubavima i svemu što u životu djeteta i mladog čovjeka ima značenje.

Sudjelovali su učenici iz Brod Moravica, Čabra, Delnica, Lokava, Mrkoplja, Ravne Gore, Fužina, Skrada, Vrbovskog sa svojim mentorima.

Na kraju uživanja u velikom bogatstvu govora malog Gorskog kotara u prepunoj dvorani čabarske škole svečanost je uveličao domaći glazbenik, kantautor na harmonici s pjesmama na svom dijalektu Čabra, Matija Turk.

S nadom da će se u sve siromašnijem po broju stanovništva, Gorskom kotaru i iduće godine sastati, sudionici su svoje 31. goransko dijalektalno sijelo završili obilaskom dvorca Zrinskih u Čabru.

Oglasi

AUTOR : Nensi Tatar

FOTO : Dijana Arbanas