gospodarstvo

Sirovine nema, pogon se zatvara a radnici idu na čekanje?!


Ulazak u zimsko razdoblje kada je obim rada u Šumarijama manji biti će za nas poguban, kaže Vinski. Uprava šuma Delnice nije nam uspjela osigurati traženu zalihu a dnevne potrebe krpamo iz dana u dan.

Nina Vinski

VRBOVSKO – Stovarište vrboščanske gradske pilane na kojem je trebala već biti spremljena zaliha za zimsko razdoblje je prazno a sirovine za dnevne potrebe ima tek za jedan dan. Loši poslovni odnosi gradske pilane i Hrvatskih šuma dostigli su vrhunac. Zbog problema u dostavi sirovine sve je izvjesnije zaustavljanje pogona i slanje ljudi kućama na mjesec dana, kazala je Nina Vinski direktorica Poduzetničkog centra koji vodi poslovanje gradske pilane. Prvu krizu, također uzrokovanu dostavom sirovine iz Hrvatskih šuma, koja se dogodila prije dva mjeseca uspjeli smo prebroditi zahvaljujući Upravi šuma Ogulin koja nam je uskočila u pomoć kada nam je bilo najpotrebnije. Međutim ulazak u zimsko razdoblje kada je obim rada u Šumarijama manji biti će za nas poguban, kaže Vinski. Uprava šuma Delnice nije nam uspjela osigurati traženu zalihu a dnevne potrebe krpamo iz dana u dan.

Ništa od zalihe

Vinski ističe da su u svakodnevnom kontaktu kako sa Šumarijama na vrboščanskom području tako i sa Upravom šuma Delnice međutim odgovor je stalno isti – nema dovoljno tražene sirovine. U čemu je problem ne znam no činjenica je da ćemo zimu na takav način dočekati nespremni odnosno da nećemo imati s čime raditi. Novi ozbiljni problemi sa dostavom sirovine pokazali su se već u ovom mjesecu kada smo od HŠ-a preuzeli tek oko 800 kubika što je pola količine u odnosu na naše mogućnosti i kapacitet mjesečnog rada pilane.  Na žalost to će se negativno odraziti na poslovanje i realizaciju planiranih aktivnosti, ističe Vinski. Krenuli smo u ozbiljne tehnološke pripreme pilane, pripremili stovarište za zimske zalihe, planirali pokrenuti još jednu smjenu radnika međutim uz ovakve probleme dostave sirovine o tome nemožemo razmišljati. Naše potrebe za zalihom od bar 6 tisuća kubika Upravi šuma Delnice najavili smo još u listopadu međutim od toga ništa.

Nedostupan Abramović

Razočarenje Vinski je veće jer podsjeća gradska pilana je sredinom godine dobila državna poticajna sredstva u iznosu od 950 tisuća kuna, radi se na izradi projekata za izgradnju kotlovnice za što Poduzetnički centar ide i u kreditno zaduženje te je aplicirao na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za bespovratna sredstva. Želje i planovi razvoja gradske pilane tako su stavljeni u pitanje jer bez potrebene sirovine ona ne može raditi, kaže Vinski. Zbog čega su učestali problemi dostave sirovine od strane Hrvatskih šuma prema gradskoj pilani te da li će se i kada normalizirati takvo stanje pokušali smo saznati u Upravi šuma Delnice međutim tijekom jučerašnjeg dana bilo je nemoguće stupiti u kontakt s upraviteljem Robertom Abramovićem. Nakon učestalih poziva i prenesene poruke o temi razgovora od tajnice smo dobili tek obavjest da je upravitelj na terenu i neće biti dostupan za razgovor.

 

Pogon pilane

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: