politika

Gerić Paulić – Neravnopravnost žena ogleda se na svakom koraku

Gordana Gerić-Paulić, predsjednica Foruma žena SDP-a Vrbovsko i županijska vijećnica

Gordana Gerić-Paulić, predsjednica Foruma žena SDP-a Vrbovsko i županijska vijećnica
Gordana Gerić-Paulić, predsjednica Foruma žena SDP-a Vrbovsko i županijska vijećnica

VRBOVSKO – U povodu ovogodišnje stote godišnjice obilježavanja međunarodnog Dana žena, Gordana Gerić-Paulić, predsjednica Foruma žena SDP-a Vrbovsko i županijska vijećnica javno se obratila ženama Gorskog kotara ali i cjelokupnoj goranskoj javnosti kako bi kroz stavove Foruma žena SDP-a Hrvatske ukazala na još uvijek prisutnu neravnopravnost žena u sferi rada kao i sve ono što još treba učiniti da bi se to ispravilo.

Realnost Hrvatske – potplaćenost, nezaposlenost i siromaštvo žena

Potplaćenost, nezaposlenost i siromaštvo, realnost je današnje Hrvatske koja ima još jedno nepobitno obilježje i to da je pretežito u ženskom rodu. Iako su još prije stotinu godina žene europskih zemalja demonstracijama tražile svoja prava bolje plaće i radne uvjete boreći se protiv osobnog siromaštva i siromaštva svojih obitelji danas si postavljamo pitanja koliko smo se i da li odmakle od tih korjena te za što se  još moramo boriti.

Izgubljenih 5 tisuća radnih mjesta u tekstilnoj industriji

Nažalost sličnost je obeshrabrujuća sa ženama od prije stotinu godina i odgovore je lako pronaći kada samo pogledajmo radnice Kamenskog, Uzora i mnogih drugih, sličnih, sada upropaštenih, a nekada uspješnih tekstilnih i sličnih tvrtki širom Hrvatske, ističe Gerić-Paulić dodajući da je samo u posljednje dvije godine izgubljeno oko 5 tisuća radnih mjesta u toj grani industrije.

Razlika u plaćama od 11 do 24 posto

Uhodana je hrvatska praksa i svakodnevica da žene ne samo u tekstilnoj nego i u ostalim granama poput školstva, odgoja, zdravstvenog sustava, uslužnih djelatnosti rade manje atraktivne, neprobitačne i manje plaćene poslove usprkos činjenici da imamo sustav brojnih zakonskih i strateških akata, koji bi se trebali baviti rodnom neravnopravnošću i diskriminacijom žena na različitim razinama, međutim tu nedostaje ono presudno – stvarna implementacija tog sustava. O tome govore i statistički podaci poput da razlika u plaćama muškaraca i žena u prosjeku iznosi oko 11 posto na štetu žena iako je u ponekim, feminiziranim sektorima razlika još i  veća jer su žene u načelu zaposlene na nižim pozicijama. Tako u  javnom sektoru one primaju oko 16% manju plaću, u obrazovanju 15%, a u  zdravstvu čak 24%.

„Pravo“ na jednaki rad kao i muškarci

Žene su također suočene i sa većom razinom  nezaposlenosti koja rapidno raste, te je tako brojka u  veljači 2011. godine dosegla 334.000, a i kada su zaposlene u  velikom broju slučajeva su nažalost prve na listama za otpuštanje, objašnjava Gerić-Paulić. No rodna neravnopravnost tu ne staje jer imamo isto tako gotovo podrazumijevajuću razliku u mirovinama od oko 23% – ponovno na štetu žena!. Ali niti to nije bilo dovoljno te su žene sada dobile i „pravo“ da rade jednako dugo kao muškarci kako bi stekle uvjete za umirovljenje. Time je ukinuta jedina smislena pozitivna diskriminacija koja je ženama davala šansu da barem u jednom segmentu svog života malo predahnu i budu ponešto u prednosti pred muškarcima.

Samo politikom rodne ravnopravnosti do razvoja i napretka

Stoga za bolji i ravnopravniji položaj žena SDFŽ smatra da rodno osviještena politika mora postati sastavnim dijelom svih strategija društvenog i gospodarskog razvoja, da treba razviti sustav poticajnih mjera za zapošljavanje žena, osnažiti socijalne usluge za djecu predškolske i školske dobi i cjelodnevne skrbi za starije osobe, započeti s izradom dugoročno održive mirovinske strategije i primjerenije reguliranje prava na mirovinu za žene te treba ulagati u informiranje i obrazovanje o izradi rodno osjetljivih proračuna na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, poručila je Gerić-Paulić ističući da politika rodne ravnopravnosti dovodi do društvenog razvoja i gospodarskog napretka.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhiva, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: