politika

GORANSKI (GRADO)NAČELNICI: Koordinacija suglasna za povrat zemljišnih zajednica


Brod Moravice
Brod Moravice

BROD MORAVICE – Na zadnjoj koordinaciji goranskih načelnika i gradonačelnika koju su nakon Vrbovskog ugostile Brod Moravice ponovno je tema rasprave bila povrat zemljišnih zajednica.

Zemljišne zajednice – ključno pitanje za goranske samouprave

Već godinama pokušavamo riješiti to ključno pitanje za Gorski kotar i njegove lokalne samouprave, kazao je predsjednik koordinacije Dragutin Crnković koji smatra da je pitanje povrata zemljišnih zajednica sada najaktualnije što zbog krize i nedostatka novca u proračunima to i zbog izborne godine. Crnković smatra da je upravo izborna godina vrijeme u kojoj se moraju probati izboriti za tu veliku vrijednost za Gorane i svakako konačno zajednički pokrenuti proces povrata zemljišnih zajednica lokalnim samuoprava jer prije svega to smatra i političkim pitanjem kao što je svojevremeno bio i zakon o brdsko-planinskom području.

Dolazak (grado)načelnika na koordinaciju
Dolazak (grado)načelnika na koordinaciju

Vlasnicima vratiti upravljanje prirodnim bogatstvima

U svome izlaganju Artur Tomić koji se već godinama bavi temom zemljišnih zajednica, pojasnio je način funkcioniranja vlasništva nad zemljišnim zajednicama kroz povijest te istaknuo veliku važnost njihova povrata lokalnim samouprava naročito danas kada se govori o mogućoj privatizaciji Hrvatskih šuma kada će šumsko bogatstvo postati predmet rasprodaje i preprodaje. To ne bi bilo u redu, kazao je Tomić, koji smatra da upravljanje prirodnim bogatstvima treba vratiti onima kojima i pripadaju a to su stanovnici Gorskog kotara.

Koordinacija pokreće proces povrata zemljišnih zajednica

Povratom zemljišnih zajednica pomoglo bi se lokalnim samoupravama da bolje i organiziranije koriste svoje prirodno bogatstvo, kazao je Tomić ističući da je Gorski kotar bogat vodom i šumom a od toga gotovo da ni nema koristi čak što više sutra bi to mogli i puno skuplje plaćati. Na zadovoljstvo predsjedavajućeg Crnkovića koji je inzistirao na očitovanju svakog čelnika kao i donošenju zajedničkog stava na kraju je zaključeno da koordinacija kreće u proces povrata zemljišnih zajednica da li direktnim povratom ili naplatom rente na čemu će posebno raditi povjerenstvo koje će predvoditi upravo Tomić. Crnković je istaknuo da povrat zemljišnih zajednica ne može naštetiti nikome te ono što slijedi je privoljeti šumarski i politički lobi da ta inicijativa konačno i zaživi jer to su prihodi koji će pomoći goranske proračune.

Sastanak
Sastanak

Povjerenstvo za Radio Gorski kotar

Uz zemljišne zajednice goranski čelnici raspravljali su i o situaciji na Radiju Gorski kotar s kojom će se također pozabaviti novoformirano povjerenstvo koje će činiti gradonačelnik Delnica Marijan Pleše, načelnici Fužina i Brod Moravica Marinko Kauzlarić i Dragutin Crnković te direktor RGK-a Miroslav Pleše.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

 

%d blogeri kao ovaj: