sport i školstvo

MALI-VELIKI HUMANITARCI: Zeleno srce za Zemlju izlazećeg sunca

Mali veliki humanitarci

Mali veliki humanitarci

VRBOVSKO – Učenici Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko već su u nekoliko navrata pokazali svoj humanitarnih duh i susjećanja s onima kojima je pomoć najpotrebnija.

2 humanitarne akcije za 2 kontinenta

Ti mali osvješteni humanitarci kada uvide da njihov doprinos može pomoć bilo da se radi o nekome iz bliže sredine ili s drugog kontinenta vrlo brzo se organiziraju i pokrenu akciju prikupljanja pomoći. Tako su protekli tjedan u svojoj školi vrbovščanski osnovci organizirali čak dvije humnaitrane akcije.

Pomoć Tanzaniji…

Prvu su pokrenuli potreseni pričama i slikama o uvjetima života siromašne djece u Tanzaniji koje im je prenijela hrvatska humanitarka Ivana Parlov prilikom nedavnog posjeta njihove škole. Uvidjevši da imaju puno više i da doniranjem tek jedne stvari mogu puno pomoći siromašnim vršnjacima na Afričkom kontinentu organizirali su akciju prikupljanja higijenskog i školskog pribora te obuće i odjeće. I dok su se kutije za Tanzaniju u holu škole punile rodila se nova ideja u glavama vrbovščanskih humanitaraca.

… i Japanu

Potresne slike tsunamiem razrušenog Japana, uništenih domova i velikog broja ljudskih žrtvi ponukale su osnovce da se ponovno organiziraju i svojom humanitarnom gestom daju podršku stradalom Japanu. Inicijativu su pokrenuli osmaši i to na ideju njihovo troje školskih kolega Bojana Bojića, Matee Štefanac i Tibora Župančića. U realizaciju ideje odmah su krenuli složivši tekst u školskoj oglasnoj knjizi kojim su pozvali sve učenike da se uključe u akciju pomoći. Uz prikupljanje financijskih sredstava u sklopu te akcije koju su inicijatori nazvali – Japan u zelenom srcu Vrbovskog, učenici će izraditi i sliku te napisati pismo podrške koje će stradalom Japanu proslijediti preko njihovog veleposlanstva u Zagrebu.

Novac, slika i pismo podrške

Matea koja je i složila tekst školske obavijesti o pokretanju akcije zadužena je i za pismo podrške u kojem će, kaže, istaknuti suosjećanje svih učenika sa stradalima u toj velikoj prirodnoj katastrofi i izgubljenim domovima te im uputiti želje za bržim i lakšim oporavkom. Ostati u jednom danu zbog čudi prirode bez najmilijih i bez doma je strašno i nikoga od nas te svakodnevne slike razrušenog Japana i izmućenih Japanaca nisu moglo ostaviti ravnodušnima, kazao je Tibor. Jednostavno smo smatrali da nakon pomoći djeci Tanzanije moramo nešto učiniti i za Japan, dodao je Bojan koji ističe da im je glavna vodilja bila staviti se u situaciju stradalih Japanaca koje je zadesila velika prirodna katastrofa. Ponosni su na spremnost svih učenika i učitelja koji su se već prvi dan odazvali akciji kroz donacije u novcu i aktivno uključili u rad na slici koju će izraditi u temperi a u tom će im pomoći i nastavnik likovnog.

Uključiti i područne škole

U akciju pomoći Japanu planiraju uključiti i ostale područne škole te tako zajednički dati svoj mali doprinos i veliku podršku Zemlji izlazećeg sunca za što brži oporavak nakon velikog stradanja uzrokovanog prirodnom katastrofom.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: