gospodarstvo

NAKON (VIŠE) DESETLJEĆA RADA: Vrbovščanski kafići budućnost traže u oglasniku

Oglasi ispunjeni vrbovščanskim lokalima

Oglasi ispunjeni vrbovščanskim lokalima
Oglasi ispunjeni vrbovščanskim lokalima

VRBOVSKO –  Nakon potpunog sloma vrbovščanske proizvodnje od peradarstva i građevine do drvne industrije i trgovine izgleda da je na red došlo i vrbovščansko ugostiteljstvo. Lokalni kafići umjesto da slave desetljeća rada sve češće završavaju u – oglasnicima. Nakon restorana i trgovine Sljeme čiji se vlasnik odlučio nakon godina bavljenja tim poslom prodati ih ne želeći govoriti o razlozima, stranice oglasa ispunila su još dva kafića.

Goodbye za Happy Day

Tako kafić Happy Day kojem je ključ u bravu stavljen sredinom prošle godine mjesecima već traži zakupca. Vlasnica Mica Aristan koja je svoj lokal zatvorila nakon desetljeća i pol rada odlučila ga je iznajmiti. Sve do prije dvije godine se još moglo raditi i nositi sa ovim višegodišnjim stanjem u gospodarstvu međutim nakon toga to više nikuda nije vodilo i više se nije dalo prelijevati iz šupljeg u prazno i ulaziti u nove dugove. Preveliki su doprinosi i davanja koje ne možeš pokriti sa tako malim prometom, kaže Aristan koja zbog stanja u gospodarstvu ne polaže velike nade da će lokal uspjeti uskoro nekome iznajmiti.

„Ž“ – Sumrak legende

I legendarni, jedan od najstarijih lokala, kafić „Ž“ također se pojavio na oglasnim stranicama za iznajmljivanje. Željko Hajdin iza kojeg je gotovo četvrt stoljeća bavljenja ugostiteljstvom kazao nam je da su ovo crnji od najcrnjih dana ugostiteljstva u Vrbovskom. Ugostiteljstvo ovdje više ne može opstati, kaže Hajdin jer je previše lokala na ovaj mali broj ljudi koji nemaju novaca. Stoga, kaže ozbiljno razmišlja o prenamjeni objekta a kafić je ponudio na iznajmljivanje kako bi i vidio koliko je i da li je takva mogućnost održiva kod nas. U ovoj situaciji u kojoj se nalazi Vrbovsko imati kafić sa svim troškovima i obvezama koje vuče takav jedan objekt ne ostaje sredstava ni za goli život, kaže Hajdin koji ističe da su ovo jednostavno neizdržive godine pogotovo za ugostiteljstvo te da ga trenutno spašava kladionica u sklopu objekta bez koje bi odavno kafić zatvorio.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti, arhiva

PRATITE NAS I DALJE: Uskoro donosimo ekskluzivni razgovor sa predsjednikom Udruženja obrtnika Vrbovsko o katastrofalnom stanju u  ugostiteljstvu ali i cijelom lokalnom obrtništvu.

%d blogeri kao ovaj: