gospodarstvo

VELIKA LOKALNA KRIZA UZIMA DANAK: Obrtnici u blokadama, dugovanjima i zatvaranju

Vrbovsko

 Vrbovsko

VRBOVSKO – Vrbovščansko obrtništvo koje je zadnjih godina preuzelo fukciju nosioca gospodarstva posebno ove godine bilježi znatan pad broja obrta. Dok su se još do prije tri godine kretali oko brojke od 170 obrta ove godine ih je tek 137. O zatvaranju obrta, prenamjeni i iznajmljivanja lokala te sve većem posustajanju obrtnika pod najgorom ekonomskom situacijom u Vrbovskom razgovarali smo predsjedniom Udruženja obrtnika Daliborom Kratohvilom.

Otvorena četiri a zatvorena tri ugostiteljska objekta

Na pitanje kako komentira sve veći trend zatvaranja u čemu prednjače ugostiteljske djelatnosti koji situaciju pokušavaju prebroditi i iznajmljivanjem lokala, Kratohvil odgovara da je stanje u cijelom obrtništvu teško ali su ugostitelji najvidljiviji kada zatvore svoj lokal. O tome govore i podaci Udruženja, nadovezala se tajnica Sintija Lesac, po kojim je u prošloj godini otvoreno četiri ugostiteljska objekta a zatvoreno tri dok je u ostalim uslužnim djelatnostima bilo čak deset odjava a samo pet prijava.

Kriva je bivša lokalna vlast

Prava tri mjeseca samo jedan ugostiteljski obrt zatvorena a u uslužnoj djelatnost već četiri. Isto tako, ističe Lesac od 24 ugostitelja koliko ih djeluje na području Grada 50 posto je u blokadi. Jednako su veliki problemi u svim djelatnostima a ključni razlozi su, kaže Kratohvil, katastrofalno stanje gospodarstva, nema proizvodnje, preko 600 nezaposlenih a onda i preveliki broj ugostitelja sa obzirom na tu cijelu situaciju. Na žalost to neizdrživo stanje traje cijeli niz godina no sada se stvarno došlo do dna, ističe Kratohvil koji za to najviše krivi bivšu lokalnu vlast koja u zadnjih dvadeset godina, kaže, nije poduzela ništa u spašavanju proizvodnih pogona u Vrbovskom od DIV-a do Sljemena a niti se išta poduzelo na iskorištavanju potencijala autoceste od koje danas ne samo da nemamo ništa nego imamo štetu.

Obrtnici gradu duguju gotovo milijun kuna

Rezultat tome je da danas jedina snaga gospodarstva a to su obrtnici teško preživljavaju, ističe Kratohvil koji pozdravlja otvaranje gradske pilane te svakako podržava Grad u angažmanu oko preuzimanja i ostalih dijelova tvornice samo kako bi se ponovno pokrenula i otvorila nova proizvodna radna mjesta. Kratohvil koji je u početku bio stava da Grad nije svjestan snage obrtništva te se maćehinski odnosi prema njemu, danas, kaže razmišlja drugačije. Dolaskom na čelo Udruženja sagledao je probleme obrtnika i njihovo gotovo milijunsko dugovanje prema Gradu od neplaćenih poreza na tvrtku, komunalnih nakanada i drugih obveza zbog čega smatra da nema mjesta oštrom odnosu nego traženju partnerstva.

Udruženje, obilaskom svih mjesta, kreće prema obrtnicima

Za ispravljanje učinjenih grešaka trebati će vremena a obrtnike treba probuditi i dati im do znanja da nisu sami u tim problemima koja se neće riješiti zatomljavanjem i povlačenjem, stava je Kratohvil koji ističe da obrtnici još uvijek ne shvaćaju snagu svoje krovne organizacije te da to svakako treba promjeniti. Stoga mi nećemo čekati da oni dođu k nama nego će, kaže, Udruženje krenuti prema njima, otići u sva mjesta sazvati ih i saslušati kako bi definirali probleme i dogovorili kako sami možemo utjecati na njihovo rješavanje.

Uz velike probleme obrtnici imaju i veliko srce

No usprkos velikim problemima i težini poslovanja obrtnici, podsjetio je Kratohvil, zadnjih godina akcijom Obrtnici svome Gradu pokazuju da imaju veliko srce. Unatoč svemu uložili su svoj rad i trud kako bi pomogli gradskim obrazovnim ustanovama za što su ove godine i primili nagradu Grada. Raduje nas to priznanje za koje nas je predložila vrbovščanska Osnovna škola kojoj smo pomogli i tu akciju koju financijski prati i Županija nastaviti ćemo i dalje, kaže Kratohvil pozdravljajući i novčanu podršku od strane Grada koji je prvi puta u svoj proračun stavio Udruženje i osigurao mu za rad 20 tisuća kuna.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: