kultura i zabava

VRIJEDNA INICIJATIVA: Uređenje zapuštene šetnice Krš

Zapuštena šetnica Krš

Zapuštena šetnica Krš
Zapuštena šetnica Krš

VRBOVSKO – Vijeće Mjesnog odbora Vrbovsko uskoro će pokrenuti inicijativu za uređenje šetnice u Kršu. Radi se o stazi dobro znanoj domaćim mještanima koji su je nekoć puno više koristili skračujući put do Dobre, željezničke stanice a i izletišta Kamačnik. Višegodišnje neodržavanje bacilo je šetnicu u zaborav te je se danas tek nekolicina sjeti pa za odlazak u prirodu i šetnju upravo iskoriste taj šumski put.

Angažirati ekologe i planinare

Kako najavlju u vijeću MO-a Vrbovsko šetnici bi ponovno trebalo udahniti život, urediti je, ukloniti srušena stabla i označiti te tako podsjetiti one koji su već zaboravili na nju da je još uvijek tu. To bi trebalo učiniti već ovih dana prije vegetacije stabala, ističu u Vijeću MO-a koje smatra da bi se u njihovu akciju trebale priključiti i ostale udruge poput ekološke UZOR i vrbovščanskih planinara a i drugih kojima su aktivnosti bazirane na zaštiti i uređenju okoliša i prirode.

Ostaci klupa

Vođeni inicijativom MO-a uputili smo se u obilazak rijetko korištene šumske staze u Kršu. Čim kročite na stazu nad kojom se nadvijaju visoke krošnje stabala a pod nogama šušti zaostalo jesensko lišće zaboravite da se ustvari nalazite u samom središtu mjesta. Već na samom početku betonski dijelovi nekadašnjih klupa koji strše iz obraslog raslinja odaju da je tu nekoć bila uređenja staza. Budući da se ne koristi kao nekada i nema tako puno otpada, tek pokoja zaostala limena kanta.

Srušena stabla

Na nekoliko dijelova ta glavna staza koja spaja gornji dio naselja Vrbovskog sa Dobrom odnosno Željezničkom ulicom račva se u putiće koji vode u različite smjerove poput jednog za izletište Kamačnik. Uz bogatu vegetaciju i u ovo doba godine pregršt proljetnih biljaka koji krase rubove staze zapuštenost odaju srušena stabla na nekoliko mjesta prepriječena i preko staze no koja ne onemogućavaju njenu prohodnost. U svakom slučaju posla baš i nema tako puno ako se udruži veći broj vrijednih ruku a u pomoć priskoči i mehanizacija. Stazi svakako treba vratiti njen nekadašnji sjaj, urediti je, označiti i postaviti nove klupe gdje su nekoć bile stare i tako na nju vratiti šetače i učiniti je atraktivnom ne samo za domaće mještane već i za goste.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: