gospodarstvo

PREKIPILO DOMAĆIM PRIJEVOZNICIMA – Do kada teškim kamionima po dotrajalim mostovima?

Dotrajali most Ribnjak

Dotrajali most Ribnjak
Dotrajali most Ribnjak

VRBOVSKO – Zabrana prometovanja teretnih vozila cestom kroz Cetin ponovno se aktualizirala i to ovaj put među vrbovščanskim prijevoznicima. Oni smatraju da tu zabranu treba skinuti prije svega zbog nesigurnosti prometovanja cestom kroz Gomirje koja je za razliku od one koja prolazi kroz Cetin u naseljenom dijelu i na njoj je čak pet uzbrdica sa 12 postotnim usponom te tri mosta potpuno dotrajala za koje je samo pitanje vremena koliko će još izdržati teške terete koji ih svakodnevno prelaze zadnjih četiri godine od kada je promet preusmjeren.

Nedaće počele još 2008.

A današnje nedaće prijevoznika počinju upravo te 2008. godine kada je prometni znak ograničenja tonaže vozila na 15 tona postavljen na ulazu u Cetin i to od strane Županijske uprave za ceste Karlovac a na zahtjev mještana Ogulinskog Hreljina koje je pak uznemiravao veliki promet teških teretnih vozila. Na takvu odluku susjednog Grada Ogulina prvi je reagirao i tada ukazivao na iste probleme s kojima se i danas susreću prijevoznici prošlomandatni gradski vijećnik PGS-a Ilija Vignjević. Tada je Vignjević posebnu pozornost skrenuo na uništavanje potpuno rekonstrirane ceste kroz Gomirje do čije sanacije nije bilo lako doći odnosno trebalo je proći niz godina negodovanja mještana i javnih apela da bi se ona i realizirala.

Obećanje dano – akcija izostala

No nažalost iako tada obećano od strane ondašnje gradske vlasti i gradskih komunalnih službi Grada Vrbovskog da će se reagirati do danas se ništa nije promjenilo. Znak i dalje stoji, kroz Cetin koji ima takozvanu šumsku cestu ne prolaze teški tereti a sanirana prometnica kroz Gomirje i njeni dotrajali mostovi i dalje su na svakodnevnom udaru teretnjaka. Budući da se ništa nije promjenilo a problemi su ostali isti, vrbovščanski obrtnici prijevoznici, najavljuje predsjednik Udruženja obrtnika Dalibor Kratohvil, pokrenuti će aktivnosti oko ukidanja te zabrane. Uz niz drugih problema poput pretovara i parkirnih mjesta ključni je upravo taj zabrane prometovanja kroz Cetin, kaže Kratohvil. Vrbovščanski prijevoznici smatraju nelogičnom takvu odluku da se jer nekolicini mještana na ulazu u Cetin smeta buka teretnih vozila promet preusmjeri kroz naseljeno mjesto.

Cesta neadekvatna za prijevoz teških tereta

Uz to cesta je na većem dijelu potpuno neadekvatna za prijevoz teških tereta što zbog jednosmjernih, dotrajalih i uništenih mostova to i zbog toga jer je na nekim dijelovima te prometnice posebice u zimskom periodu jednostavno nemoguće mimoilaženje dva kamiona. To su razlozi zbog kojih će obrtnici-prijevoznici prvo krenuti prema gradskoj upravi a onda i drugim mjerodavnim službama kako bi ponovno cestu kroz Cetin otvorili za prometovanje kamionima.

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar – Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: