ostalo

GORSKI TJEDNIK: Od dana općine Mrkopalj do ispraćaja Franje Starčevića


U potrazi za goranskom dušom, Franjo Starčević 1923.-2011.
U potrazi za goranskom dušom, Franjo Starčević 1923.-2011.

 

GORSKI KOTAR – Protekli tjedan Općina Mrkopalj svečanom sjednicom vijeća proslavila je svoj dan. Na toj svečanosti na kojoj je ispred županije nazočila Nada Turina-Đurić koja je najavila nastavka županijske podrške kod ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, uručene su i povelje Općine –  tvrtki Drvenjača, pogon Pilana Mrkopalj za doprinos u privrednom razvoju mrkopaljskog kraja i doktorici Jadranki Pavlak Kanjer za višegodišnji doprinos u zdravstvu ali i kulturnoj djelatnosti.

Izložba fotografija u Čabru i čišćenje Gerovčice

U čabarskom kraju protekli tjedan u osnovnoj školi bila je postavljena izložba fotografija umjetnika Andreja Zbašnika kojom je obilježen i Dan Ogranka Matice hrvatske u Čabru. Uz njega radove je izložio i njegov otac Andrija Zbašnik poznati čabraski likovnjak i pedagog. Tu izložbu su imali priliku razgledati i čabarski gosti, pedesetak članova Društva Goranin iz Zagreba, koji su posjetili čabarski kraj i upoznali se sa njegovim značajkama, prirodnim ljepotama i kulturnim sadržajima. U Zamostu je održana tradicionalna proljetna akcija čišćenja izvorišta ponornice Gerovčice. Inicijatoru te tradicionalne akcije Andreju Žagaru pridružilo se desetak sudionika koji su zajedničkim snagama očistili pješačke staze i izvor te ponornice kako bi bila dostupnija posjetiteljima tijekom izletničke ljetne sezone.

Susret slovenskih i goranskih škola

U Fužinama su u sklopu projekta Z glavo za naravo iskustva izmjenili predstavnici slovenskih i goranskih škola. Na tom međunarodnom stručnom savjetovanju okupljenim predstavnicima goranskih škola tijek projekta predstavili su slovenski partneri pri čemu su ih upoznali s praktičnim načinom dolaska do sredstava fondova Europske unije.

Ispračaj  mirotvorca Franje Starčevića

Tjedan u Gorskom kotaru obilježila je i tužna vijest o smrti mrkopaljskog mirotvorca Franje Starčevića. Uoči svog 88. rođendana Starčević je nakon višegodišnjih zdravstvenih problema preminuo u Domu umirovljenika na Kantridi. Iz sebe je uz svoje životno djelo –  utemeljenje Škole mira u Mrkoplju Starčević ostavio i književnu ostavštinu u djelima U potrazi za goranskom dušom, 1971. i oko nje te Književna ostavština Alojza Crnića kao i knjigu čiji je bio koautor –  Oaza mira. Uz brojne sumještane i štovatelje posljednjem ispraćaju Starčevića nazočili su i saborski zastupnik Milorad Pupovac te hrvatski aktivisti za ljudska prava Vesna Teršelić i Zoran Pusić.

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: Gorske novosti, arhiva

%d blogeri kao ovaj: