subotnji blog

SUBOTNJI BLOG: Tjedan goranskih iseljenika 2012. godine

Dobrodošli u Gorski kotar

Dobrodošli u Gorski kotar

 

GORSKI KOTAR: Već sam jednom u veljači ove godine, na svome blogu, pisao o ideji organiziranja posjeta goranskih iseljenika Gorskom kotaru – naših bivših sugrađana i sumještana koji su otišli iz svog i našeg zavičaja, a danas, oni ili njihovi potomci, žive u europskim i raznim prekomorskim zemljama. Sada mi je namjera testirati ovu ideju, te zajedno s Hrvatskom maticom iseljenika u Rijeci uputiti pismo na različite adrese u Rijeci i Gorskom kotaru (vlastima u Primorsko-goranskoj županiji, jedinicama lokalne samouprave u Gorskom kotaru, turističkim zajednicama i nekim drugim organizacijama), u kojem bismo objasnili tu ideju i zatražili potporu da se za ljeto iduće godine pripremi i organizira Tjedan goranskih iseljenika, odnosno posjet iseljenika iz Gorskoga kotara domaćem kraju.

Susret u Malim Dragama

 

Upoznata društva Gorana

Rado bih da čitatelji ovoga bloga i drugi zainteresirani, ocijene smisao i potrebu organiziranja takve jedne manifestacije. Volio bih čuti korisne i dobronamjerne savjete – kako radi poboljšanja prikaza i prezentacije ove ideje koju u nastavku izlažem – tako i radi dobivanja svih drugih sugestija u cilju što kvalitetnijeg pristupa organiziranju posjeta goranskih iseljenika rodnome kraju. S tom sam idejom ovo proljeće upoznao Društvo Goranin u Zagrebu i Društvo Gorana iz Rijeke, a vodstva tih goranskih udruga su pozitivno ocijenila i poduprla nakanu da se iduće ljeto u Gorskom kotaru organizira Tjedan goranskih iseljenika.

Moguća i komercijalizacija

Jako je važno da tu manifestaciju podupre i Primorsko-goranska županija, zatim jedinice lokalne samouprave u Gorskom kotaru, kao i turističke zajednice i druge organizacije na našem području. Željeli bismo, dakle, da sve te institucije razmotre ovaj prijedlog, da ga valoriziraju sukladno svojim planovima i politikama i, dakako, da odgovore jesu li zainteresirane da sudjeluju u organiziranju posjeta hrvatskih iseljenika starome kraju. Puno ne treba naglašavati i objašnjavati pozitivne strane takvog događaja. Odmah treba istaknuti da bi se sve moglo organizirati na komercijalnoj osnovi, tako da goranske lokalne jedinice ne bi puno potrošile, već bi bile i na velikom dobitku, posebno u nematerijalnom smislu (kulturi, ugledu, turističkoj promociji itd.), a ne bi trebali izostati ni pozitivni materijalni i gospodarski učinci kroz razne aspekte suradnje s našim iseljenicima. Vjerujemo da bi ta manifestacija polučila veoma pozitivne rezultate na društvenom, kulturnom, političkom te na gospodarskom planu.

Susret u Plemenitašu

 

Hitno formirati koordinacijsko i organizacijsko tijelo

Ako se ocijeni da ideja ima smisla i realnih temelja za realizaciju, rado bismo da nam zainteresirane zajednice i organizacije odgovore, kako bi se što prije moglo formirati jedno koordinacijsko i organizacijsko tijelo koje bi preuzelo i poduzelo daljnje aktivnosti na realizaciji i organiziranju posjeta i boravka goranskih iseljenika u ljeto iduće godine. Lokalne jedinice ne bi imale velike financijske troškove. Iseljenici bi sami plaćali svoj dolazak, jedino bi domaćini imali sitnih izdataka vezanih uz organizaciju prijema i oproštaja. Dolazak i boravak bi trebala profesionalno voditi odabrana turistička organizacija, odnosno agencija.

Posebna briga oko promocije

Držim da bi o posjetu goranskih iseljenika trebalo informirati i vjerske zajednice i kulturne institucije, te druge društvene ustanove i razne udruge koje se žele uključiti u realizaciju ove manifestacije. Dakako da bi posebnu brigu trebalo posvetiti promociji ove ideje, pa bi ju trebalo reklamirati putem medija, društvenih mreža na internetu, a također bi trebalo otvoriti i posebnu web stranicu radi lakše komunikacije s iseljenicima i drugim zainteresiranim osobama.

Proljeće u Gorskom kotaru

Na kraju još jednom molim sve zainteresirane da iznesu svoje prijedloge i razmišljanja o tome kako što bolje organizirati Tjedan goranskih iseljenika 2012!

 

AUTOR: Branko Pleše, gorskikotar.bloger.hr – preneseno dopuštenjem i ustupanjem

FOTO: Gorske novosti, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: