subotnji blog

SUBOTNJI BLOG ili Kako je još jedna dobra ideja ostala samo – ideja

Baliranje

Baliranje

 

GORSKI KOTAR – Već sam dva puta na svome blogu pisao o ideji održavanja Tjedna goranskih iseljenika 2012. godine u Gorskom kotaru, pa ako netko ne zna o čemu se radi, može pogledati postove objavljene na te datume. Treći puta pišem o istoj problematici, pa ću samo ukratko iznijeti srž problema:

Gorski kotar domaćin svojim useljenicima

Rodila se, naime, ideja da i Gorski kotar jednom godišnje, najprikladnije u ljetnom razdoblju, bude domaćin i organizator posjeta i boravka goranskih iseljenika, koji su danas raspršeni diljem svijeta. Iseljeni Gorani bi organizirano posjetili stari kraj, možda i neke druge dijelove naše domovine, za njih bismo pripremili turistički i kulturno-umjetnički program, a korist bi bila obostrana, što sam već ranije detaljno objasnio.

Skakaonica

 

Ideju podržale zavičajne udruge Gorana ali ne i općine i gradovi

Tu moju ideju su podržale zavičajne udruge Gorana u Zagrebu i Rijeci (Društvo Goranin u Zagrebu i Društvo Gorana iz Rijeke). U osmišljavanje i realizaciju ove zamisli se aktivno uključila Hrvatska matica iseljenika, Podružnica u Rijeci, čija je voditeljica krajem prošlog, odnosno početkom ovog mjeseca, uputila pismo svim čelnicima lokalnih samouprava u Gorskom kotaru, Turističkim zajednicama goranskih općina i gradova, te županu primorsko-goranskom i Turističkoj zajednici primorsko-goranske županije. Zamolila ih je da odgovore – podržavaju li ovu zamisao i žele li se uključiti u njenu realizaciju. Nažalost, primila je odgovor samo od načelnika Općine Skrad. Možda je zadnjih dana stigao još koji odgovor, no tužno je i žalosno da je od tolikih načelnika i turističkih zajednica stigao zasad tek jedan odgovor.

 

Klupe

 

Čelnici i njihova uprava naučena da im volonteri organiziraju turističku promociju

Vi se već pitate, pa u čemu je problem? I ja se pitam, ali i odgovaram: – Možda sama ideja uopće nije dobra niti prihvatljiva, možda lokalne zajednice nemaju interesa, no jedna je činjenica jasna: ili oni kojima smo pisali nemaju kulture, pa se nisu ni udostojili odgovoriti (makar i negativno), ili si jednostavno ne žele na vrat natovariti još jednu brigu, pa su se jednostavno pritajili. Možda čekaju da im sve, kao što je to već uobičajeno u Gorskom kotaru, organiziraju volonteri i civilne udruge, da im razni Klobučari, Kneževići, Oreškovići, Grgurići  i ne znam kako se još sve ne zovu razni goranski entuzijasti, organiziraju kulturnu, turističku i društvenu promidžbu, a da oni cijele godine spavaju zimskim snom. Lokalni čelnici i njihova uprava te turistička administracija po goranskim općinama i gradovima je naučena da im volonteri organiziraju turističku promociju za sitne pare i poneko godišnje priznanje, a da oni uživaju u hladovini. Dakako, ispričavam se onim turističkim zajednicama i općinama koje su aktivne i poduzetne te za to što sam ih strpao u isti koš s neinventivnim i neefikasnim lokalnim sredinama.

 

Otok

 

Izborima stvoren sustav neodgovornosti – (grado)načelnici novovjeki feudalci

Čuđenju zapravo nema mjesta. Neposrednim izborom gradonačelnika stvorili smo takav sustav neodgovornosti da su naši lokalni čelnici zaštićeni kao lički medvjedi. Nikome ne odgovaraju i nikome ne polažu račune za svoj rad: niti javnosti (jer su netransparentni), niti lokalnim vijećima, niti višim strukturama vlasti (županu ili središnjoj vlasti). Naši općinski načelnici i gradonačelnici su novovjeki feudalci koji u svome feudu (općini i gradu) imaju gotovo neograničenu vlast, nikome ne odgovaraju, a ne moraju se ni puno truditi. Mirni su barem četiri godine. Do novih izbora.

 

Košnja

 

Bivša poglavarstva bolja, transparentnija i politički odgovornija

Držim, naime da je bio bolji, transparentniji i politički odgovorniji lokalni sustav vlasti u kojem su kao izvršni organ vlasti djelovala i poglavarstva. Tada smo barem mogli pročitati novinska izvješća s njihovih sjednica, a sada se, uz časne iznimke, ne zna što naši načelnici rade, koje probleme rješavaju i na koji način, pogoduju li nekome ili su pošteni i odgovorni. U ostalim sredinama nije tako. Već sam pisao – neka se ugledaju, na primjer, na krčkog gradonačelnika ili našeg župana koji redovito javnost, građane i birače, izvještavaju o svojim odlukama i ostalim političkim i upravnim aktivnostima. Zar je to tako teško?

 

AUTOR: Branko Pleše, gorskikotar.bloger.hr, preneseno dopuštenjem i ustupanjem

FOTO: Nensi Tatar, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: