gospodarstvo

I SLUŽBENO ZAVRŠENO PREUZIMANJE: Od 1. kolovoza Gradska pilana u rukama Cedra

Pilana u vlasništvu Cedra

Pilana u vlasništvu Cedra
Pilana u vlasništvu Cedra

 

VRBOVSKO – Za razliku od Drvne industrije Vrbovsko u stečaju kojoj je odustajanjem kupca propala dogovorena prodaja zadnjeg dijela imovine, tvorničkog kompleksa, prodaja Gradske pilane uspješno je obavljena. Sa odabranim najpovoljnijim ponuđačem za kupnju pilane tvrtkom Cedar iz Kastva kupoprodajni ugovor potpisan je prošli tjedan, kazala nam je Nina Vinski direktorica Poduzetničko centra Grada Vrbovsko i druga potpisnica tog ugovora, ističuči do će Cedar do kraja ovog mjeseca a po uplati punog iznosa cijene pilane od 2.388.000 kuna i preuzeti vlasništvo nad pilanom.

Pilana u rukama Cedra sa 1. kolovozom

Sa 1. kolovozom tako pilana prelazi u vlasništvo Cedra koji preuzima i svih 48 zaposlenih radnika u njoj, kazala je Vinski. Prilikom potpisivanja ugovora nije došlo do nikakvih velikih preinaka, istaknula je Vinski, te su, kaže, ostale sve iste ugovorene obveze. Uz onu o preuzimanju svih zaposlenih na najmanje dvije godine tu je i izgradnja kotlovnice, parionica i sušare, zadržavanje pilanske proizvodnje i neprodavanje pilane u idućih pet godina u kojima kao i kasnije pravo prvokupa ima Grad Vrbovsko. Jedino je u ugovoru dodano, pojasnila je Vinski, da se ako dođe do sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kod izgradnje toplane, Gradu omogući da toplinsku energiju koristi za obližnja kućanstva i gradske prostorije.

Nina Vinski
Nina Vinski

 

Nastavak proizvodnje bez izgubljenog dana

U proteklom razdoblju od objave o prodaji pilana je nesmetano radila sa svojim poslovnim partnerom Cedrom s kojim poslujemo od početaka te će i ovaj prelazak proći bez zastoja, kazala je Vinski. Trenutno se, kaže, obavljaju poslovi inventure i sređivanaj papirologije te odjave zaposlenih kako bi Cedar sa početkom kolovoza bez i jednog dana gubitka ušao u pilanu i nastavio proizvodnju.

Kronologija preuzimanja

Podsjetimo, početkom godine Grad Vrbovsko odlučuje uzeti konce posrnulog gospodarstva u svoje ruke i od Drvne industrije Vrbovsko u stečaju kupuje pilanu po cijeni od 2.358.331 kuna. Vođenje pilane preuzela je gradska tvrtka Poduzetnički centar a proizvodnja sa dvdaesetak zaposlenih ljudi pokrenuta je dva mjeseca nakon kupnje. Sredinom godine pristiže i pomoć države u iznosu od 950 tisuća kuna bespovratnih sredstava za projekat izgradnje kotlovnice, sušara i parionice kandidiran na natječaju za poticanje razvoja i održivosti prerade drva Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Tim projektom bilo je planirano moderniziranje i tehnološko unaprjeđenje pogona a zatim i zapošljavanje još jedne smjene radnika a sve kako bi pilana bila kvalitetnija i konkurentnija kada Grad bude tražio kupca.

Natječaj o prodaji

No budući Poduzetnički centar nije uspio realizirati kredit i osigurati sva potrebna sredstva odustaje se od planirane izgradnje a čelništvo grada se odlučuje na prodaju pilane. Tako je nakon godine dana vođenja pilane Poduzetnički centar objavio natječaj o prodaji na koji su se javile dvije tvrtke i to Šerif export-import iz Zagreba i Cedar iz Kastva. U odabiru ponuđača prevagnuo je uvjet zadržavanja svih zaposlenih čiji broj se u međuvremenu povećao za još jednu smjenu a na što je pristala tvrtka Cedar za razliku od tvrtke Šerif export-import koji je bio spreman preuzeti samo jednu smjenu ponudivši 27 tisuća kuna više od početne cijene pilane.

 

Proizvodnja se nastavlja bez dana stajanja
Proizvodnja se nastavlja bez dana stajanja

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Nensi Tatar

%d blogeri kao ovaj: