GORSKI KOTAR NA FILMSKOM PLATNU U PROTEKLA TRI I POL DESETLJEĆA: Od partizana, seljačke bune i dječjeg filma do filma ceste i krvoločnih gorštaka


 

 

Kapelski kresovi

Kapelski kresovi

 

GORSKI KOTAR – Nakon što je rock-ska-etno grupa Valungari veći dio svoga glazbenog spota Sa pticama snimila u Gorskom kotaru istražili smo kome je još u proteklih tridesetak godina goranski kraj bio inspiracija i kulisa za filmsko stvaranje.

 

Kapelski kresovi (1974.)

Kapelske kresove,  seriju u 13, 55-minutnih epizoda koja započinje okupljanjem skupine partizana u Gorskom kotaru, a završava stasanjem te grupe u diviziju nije potrebno posebno predstavljati. Snimana je 8 mjeseci na području cijelog Gorskog kotara a golemu glumačku ekipu, njih više od 200, predvodili su vrsni glumci Boris Dvornik, Vanja Drach, Pavle Vujisić, Zvonko Lepetić, Karlo Bulić, Božidar Smiljanić, Božidar Orešković, Inge Apelt. Serija je reprizirana čak 8 puta a scenarij je napisao jeIvica Ivanac u suradnji s redateljemIvanom Hetrichom, dok se razradom filmskih priča pozabavio Zlatko Sudović.

 

 

Seljačka buna

Seljačka buna

 

Seljačka buna 1573 (1975.)

 

Malo je poznato da su neke scene velikog spektakla Seljačka buna snimane i u Gorskom kotaru, točnije na području Mrzlih Draga između šume Cetin i samog Vrbovskog. U tom povijesnom filmu redatelja Vatroslava Mimice prikazanom i na festivalu u Cannesu 1976. godine glume Fabijan Šovagović, Velimir Bata Živojinović, Pavle Vuisić, Đuro Utješinović  a radnja prati mladog Petreka koji se zbližio s djevojkom Regicom iz putujuće kazališne družine u sam osvit izbijanja seljačke bune pod vodstvom Matije Gupca i Ilije Gregorića, a protiv strahovlade veleposjednika Franje Tahija. Ustanici se povežu sa slovenskim kmetovima i buna uskoro dobije silan zamah prerastajući u antifeudalni pokret.

 

 

Stela - Prizor iz Fužina

Stela – Prizor iz Fužina

 

Stela (1990.)

 

Kad su dvadesetogodišnju Stelu još jednom uspjeli spriječiti da pobjegne iz zagrebačke Prihvatne stanice, socijalni radnici te ustanove odluče da je sklone iz Zagreba pošalju u dom na Cres. Na tom putu mladi socijalni radnik, Stela i maloljetni štičenik zaustavljaju se u Gorskom kotaru kako bi posjetili njenog agresivnog oca. Film je gotovo u cijelosti sniman na području Fužina i Delnica a u njegovom stvaranju sudjelovao je cijeli niz istaknutih filmaša. U ovom nepravedno podcjenjenom i na domaćoj televiziji neprikazivanom filmu ceste i ljubavnoj priči glume tada izuzetno popularni Žarko Laušević ( kultna serija Sivi dom), Miodrag Krivokapić (serija Mačak pod šljemom), Davor Janjić (Život sa stricem) i legende jugoslavenskog i hrvatskog filma Mira Furlan i Ivo Gregurević. Naslovnu ulogu ostvarila je Anja Šovagović Despot a zanimljivo je da je jedna od sporednih uloga pripala mladom Ivanu Goranu Vitezu koji se puna dva desetljeća kasnije proslavio niskobuđetnim horrorom Šuma summarum ali i serijama Bitange i princeze i Zakon. Film je nastao po scenariju i redateljskom palicom Petra Krelje, suradnik na scenariju bio je Pavao Pavičić, dramaturg Ivo Škrabalo a za glazbenu temu Odlazak zaslužan je Arsen Dedić.

 

 

Vertigo - Risnjakom hara...

Vertige – Risnjakom hara…

 

Vertige /High Line (2009).

Francuski horror Vertige nije sniman u Gorskom kotaru ali se cijela radnja odvija na tom području, točnije na Risnjaku. Hrvatska je prelijepa, kaže jedna od junakinja tijekom vožnje automobilom kroz planinske pejzaže, povlačeći dim iz jointa kupljenog na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. No koliko god Hrvatska bila lijepa, toliko je Gorski kotar, kako kažu mladi turisti u potrazi za avanturom, pravi kraj civilizacije. U to će se i osobno uvjeriti kada ih na Risnjaku počinje progoniti Anton – pomahnitali goranski gorštak koji kao suvenire čuva glave zalutalih turista!

 

 

... pomahnitali Goran!

… pomahnitali Goran!

Slon 2011.

 

Slon je priča o djedu i unuku koji se izgube u šumi. U međuvremenu djedu pozli i drugi dio filma pratimo hoće li taj desetogodišnji klinac uspjeti naći put iz šume i izvući se sa izgubljenim djedom. To mi je prvi posao koji radim kao producent kazao je Šovagović Gorskim novostima prilikom snimanja kratkometražnog igranog filma koji se u cijelosti sniman u moravičkom kraju u veljači ove godine. Režirala ga je Dalija Dozet, glume Vlatko Dulić i jedanaestogodišnjak Andrija Žunac a snimateljsku ekipu činili su studenati sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti.

 

Dio ekipe koja je snimila Slona

Dio ekipe koja je snimila Slona

 

AUTOR: Gorske novosti

FOTO: web – ilustracija, Gorske novosti – arhiva

 

 Kategorije:kultura i zabava

Oznake:, , , , , ,

%d blogeri kao ovaj: