politika

13 GORANA U UTRCI ZA SABORSKO MJESTO: Fotelji najbliži Delničan Marijan Pleše


 

 

GORSKI KOTAR – U našoj 7. izbornoj jedinici koja obuhvaća Gorski kotar, Karlovačku županiju, ali i naselja u okolici Rijeke i Zagreba te dio samog grada Zagreba 27 je kandidiranih izbornih lista. Donosimo u kojim strankama i koalicijama se nalaze goranski kandidati i kako su plasirani.

 

Izborna utrka može započeti - najbolje pozicionirani Goranin Marijan Pleše
Izborna utrka može započeti - najbolje pozicionirani Goranin Marijan Pleše

 

Najbolje kandidirani Goranin – delnički gradonačelnik Marijan Pleše

 

HDZ i Kukuriku koalicija ovaj put su se pokazali potpuno neskloni Goranima. Za razliku od prošlih izbora kada je Vrbovsko dalo saborskog zastupnika Antona Mancea  na ovim izborima HDZ nije kandidirao niti jednog kandidata iz Gorskog kotara. Ni Kukuriku koalicija (SDP-HNS-IDS-HSU) se nije isprsila stavivši aktualnog vrbovščanskog gradonačelnika kao jedinog predstavnika Gorskog kotara i to tek na 14. mjesto. Za razliku od vrbovščanskog, koji je dobio simbolično mjesto na listi, delnički gradonačelnik Marijan Pleše od svih Gorana dobio je najbolju poziciju za mogući odlazak u Sabor. Njega je koalicija Blok umirovljenici zajedno, Primorsko-goranski savez i Hrvatska radnička stranka postavila na drugo mjesto.

 

Dok HDZ nema kandidata a gradonačelnik Vrbovskog Željko Mirković "statira" na zadnjem mjestu koalicije SDP-HNS-IDS-HSU
Dok HDZ nema kandidata, gradonačelnik Vrbovskog Željko Mirković "statira" na zadnjem mjestu koalicije SDP-HNS-IDS-HSU

 

Uz vrbovščanske i delničke kandidati iz Ravne Gore, Sungera, Gerova i Begovog Razdolja

 

No uz Plešea na listi te koalicije je još jedan Goran, Franjo Ružić iz Ravne Gore koji je zauzeo 14. mjesto. Dva Gorana i to Vrbovščana nalaze se i na listi Autohtone hrvatske stranke prava. Radi se o Mladenu Šepiću na trećem i Tomislavu Lasiću na 13. mjestu kojima su ove kandidature već druge na parlamentarnim izborima. Na četvrtim mjestima lista svojih stranaka nalaze se Nenad Pleše iz Delnica koji predstavlja Hrvatske laburiste – stranku rada i Ivan Butković iz Sungera sa listom Hrvatskog rasta. Na koalicijskoj listi Hrvatske seljačke stranke, Zelene stranke i Stranke penzionera je Marica Francisković iz Begovog Razdolja na 6. mjestu dok se na listi Hrvatske stranke prava i Hrvatske čiste stranke prava na 12. mjestu nalazi Ivan Topić iz Delnica. Na listi Socijalističke radničke parije Hrvatske na 6. mjestu je Dragoljub Krušković iz Gornjih Vukšića a na 8. mjestu liste Stranke hrvatskog zajedništva je Delničanin Bojan Feratović. Nezavisne liste također su privukle goranske kandidate. Tako se na onoj Ivana Grubišića na 13. mjestu našao Mihailo Milošević iz Gerova dok je Emina Voloder iz Vrbovskog 10. na listi Milana Bandića.

 

Još jedan visokopozicionirani Goranin - Mladen Šepić na trećem mjestu Autohtone hrvatske stranke prava
Još jedan visokopozicionirani Goranin - Mladen Šepić na trećem mjestu Autohtone hrvatske stranke prava

 

Male šanse za Gorane

 

Sudeći prema pozicijama goranskih kandidata ali i anketama o popularnosti stranaka i koalicija čini se da će na ovim parlamentarnim izborima, nakon dosadašnjih saziva, Gorski kotar teško dobiti svoga predstavnika u Saboru.

 

 

AUTOR: Nensi Tatar

FOTO: Gorske novosti – arhiva, ilustracija

%d blogeri kao ovaj: