subotnji blog

SUBOTNJI BLOG: Noć muzeja (i u Delnicama?)


 

 

Popovićev mlin
Popovićev mlin

 

GORSKI KOTAR – Hladni su ovi siječanjski dani u Gorskom kotaru, bez snijega, s temperaturama ispod ništice. I današnja je subota prohladna, no ugodna za šetnju. Nisam krenuo po šumskim proplancima kao obično slobodnim vikendima, već sam učinio jedno dobro djelo – posjetio dragog, doduše malo bolesnog prijatelja Damira, a zatim prošetao do groblja i zapalio svijeće na grobovima mojih bližnjih kojih nažalost više nema. Naše groblje je najbolji delnički muzej!

 

Mogli smo i mi organizirati Noć muzeja

 

Popodne sam pak prošetao Delnicama i na prozoru Popovićeve kuće, u kojoj se sada nalazi već nadaleko poznati Popovićev mlin, ugledao Lojzeka i malo s njim popričao. U razgovoru mi je pala na um pomisao kako smo mi Delničani baš u tom Popovićevom mlinu, svojevrsnom delničkom muzeju, mogli jučer organizirati Noć muzeja u Delnicama, manifestaciju koja je u Hrvatskoj bila jako reklamirana i najavljivana u brojnim medijima, a posebno na televizjskim kanalima. I ja sam jučer razmišljao kako je otužno što se u mnogim hrvatskim gradovima održava ta manifestacija, no nažalost ne i u Delnicama. O potrebi osnivanja etnografskog muzeja u Delnicama sam već pisao na ovome blogu, za ostvarenje te ideje je i Udruga Prepelin`c već puno napravila, no stvari se baš i nisu puno pomakle s mrtve točke. Netko će reći da u Delnicama imamo Kuću Rački, no ne bih dalje razglabao o toj temi. Možda drugi put.

 

Kako bi to izgledalo…

 

Vratio bih se na ono što sam razgovarao s Lojzekom. Dakle, pala mi je na um misao da se u Popovićevom mlinu mogla sinoć održati delnička Noć muzeja, da je to mogao biti izvrstan kulturni i umjetnički događaj koji bi zasigurno privukao pozornost priličnog broja ljudi. U glavi imam sinopsis kako je to moglo izgledati. Moglo se evocirati uspomene na neke stare delničke običaje, upriličiti malu izložbu raznih starinskih predmeta, svakodnevnih starih pomagala, alata, umjetničkih rukotvorina i tako slično. Svaki posjetitelj je sa sobom mogao donijeti kakav artefakt. Moglo se otpjevati kakvu staru delničku ili goransku pjesmu, no nažalost, i ove smo godine propustili u Delnicama održati Noć muzeja. Ne znam tko je u Gradu «zadužen» za kulturu, čija bi to uopće trebala biti briga i dužnost, no čini mi se da ćemo se u Delnicama opet, kao i pri organiziranju drugih sličnih manifestacija, morati osloniti na neku od civilnih udruga građana. Možda uskoči i Ivica iz Zagreba. Sad ima više vremena.

 

Ako može Mali Lošinj možemo i mi

 

S Lojzekom sam se dogovorio da se uskoro nađemo i pokušamo osmisliti iduću Prvu noć muzeja u Gradu Delnicama, i to u Popovićevom mlinu. Dobrodošli su svi sa svojim idejama da ih izlože i pomognu u oživljavanju kulturnog života u Delnicama.  Još da istaknem ono što mi je dalo poseban poticaj za takvo razmišljanje i današnje pisanje. Čitam da je u Crikvenici, ali i u Malom Lošinju, koji isto tako nema jednu glavnu muzejsku ustanovu, također sinoć održana vrlo uspješna i dobro posjećena Noć muzeja. Pa, ako može Mali Lošinj, zašto to ne bi mogle i Delnice. Pogotovo što naš Grad polako i sam postaje svojevrstan muzej. Pogodite po čemu?

 

 

AUTOR: Branko Pleše, http://gorskikotar.bloger.hr/
FOTO: Branko Pleše, preneseno sa http://gorskikotar.bloger.hr/

%d blogeri kao ovaj: